Mezőgazdasági hírek

Enyhén emelkedett a búza ára

2022. november 30., szerda

Vegyesen mozogtak az árak a terménypiacokon a keddi kereskedési nap során. Chicagóban a búza 0,3 százalékkal, a szójabab 0,1 százalékkal, a repce pedig 0,6 százalékkal drágult, miközben a kukorica árszintje 0,2 százalékkal csökkent. Európában a malmi búza és a repce pluszban, a kukorica és a takarmánybúza pedig mínuszban zárt.

A chicagói búza kedden valamivel magasabban zárt az előző napi háromhavi mélypontot követően, mivel a befektetők abban reménykedtek, hogy Kína enyhíti a COVID-19 fertőzések leküzdésére irányuló intézkedéseket, miután az országban ritka tiltakozások megzavarták a piacokat.

A szójabab Kínával kapcsolatos optimizmusa is megerősödött, de a kukorica kurzusa visszaesett az amerikai készletek exportkeresletével kapcsolatos aggodalmak miatt.

“A búza kissé túladottnak számított, és most már csak egy kis optimizmusra vár a piac”

– mondta Brian Basting, az Advance Trading közgazdásza, hozzátéve, hogy a befektetők búza short pozícióit is fedezték.

Egy magas rangú kínai egészségügyi tisztviselő kedden azt mondta, hogy a COVID-19-ellenőrzésekkel kapcsolatos lakossági panaszok a túlbuzgó végrehajtásból erednek, ami felerősíti a befektetők azon várakozásait, hogy Peking enyhítheti a szokatlan lakossági tiltakozásokat kiváltó korlátozásokat.
Kína a világ egyik legnagyobb búzaimportőre, és a befektetők attól tartanak, hogy a COVID-esetek és a tiltakozások lassíthatják gazdasági növekedési előrejelzéseit.

A Saxo Bank közleménye szerint a befektetők reagáltak a “kínai vezetőtől érkező jelekre, amelyek szerint az óvatos lazítás továbbra is folyamatban lesz”. “Ez bizonyos árucikkek árának visszatérését inspirálta” – tették hozzá.

A búzára nyomást gyakoroltak az olcsóbb oroszországi és a fekete-tengeri régióból származó készletek.

Az elmúlt napokban az importőrök, köztük az egyiptomi állami vevő, a GASC és a török állami gabonabizottság, a TMO vásárlásai rávilágítottak a fekete-tengeri származású termékek versenyképes áraira, annak ellenére, hogy Oroszország ukrajnai inváziója fennakadást okozott.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) brazíliai irodája előrejelzése szerint az ország rekordmennyiségű, 126 millió tonna kukoricát fog betakarítani 2022/23-ban – számolt be a Reuters.

Európában a malmi búza 0,5 eurós plusz után 326 euróba, a kukorica 1,5 eurós árcsökkenést követően 299,5 euróba, a repce 1,75 eurós emelkedés hatására 586 euróba, a takarmánybúza pedig 4,85 angol fontos mínusz után 244,25 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Forrás: agroforum.hu