Mezőgazdasági hírek

Előbb a gazda modernizálódjon, csak utána a géppark!

2019. október 2., szerda

A kapcsolattartás egyre inkább áttevődik elektronikus formára, a hivatalos szervek esetében is. Elengedhetetlen, hogy legyen email címünk, és azt napi rendszerességgel nézzük is. Ha használunk okostelefont a “gazda modernizáció” eszközberuházás része meg is van, már csak kevés tanulás és felfedező szándék szükséges.

Több olyan szoftver is elérhető a gazdálkodók számára, amelyik az adatokból információt állít elő, ne féljünk ezek egyikének bevezetésétől!

A legtöbb gazdaságban folyik adatgyűjtés, azonban adatelemzés nem. Egy erre készített szoftver időt spórolhat nekünk, az adatrögzítés után néhány kattintással nyerhetünk információt, ami sok esetben kardinális döntéseinkben segíthet.

Az informatika nem csak az adatelemzésben egészíti ki a szántóföldi munkát. Az időjárás-előrejelzéstől a szakmai információkon keresztül, a térképes megjelenítésig szinte minden felmerülő feladatra találhatunk már szoftvert.

Telepíthetünk akár növényvédőszer adatbázist is telefonunkra, kár- és kórképeket tartalmazó alkalmazás is elérhető ingyenesen, de a gazdatársakkal történő, akár fényképekkel kiegészített gyors kommunikáció lehetősége is a zsebünkben lapul.

Az informatikai eszközök szerepe jelentősen megnőtt, és ez a növekedés rendkívül gyorsan folytatódik is. A használatuk elsajátítása létkérdés, és közel sem annyira bonyolult, mint amilyennek távolról tűnik. Szaktanácsadó kollégáimmal elkötelezettek vagyunk amellett, hogy segítsünk ezeknek a szoftvereknek, alkalmazásoknak a napi rutinba való beépülését. Tapasztalatunk szerint szinte valamennyi gazdálkodó partnerünk rendelkezik olyan eszközzel és/vagy szoftverrel, amit a gazdaságában használ(hatna), azonban a legtöbb esetben a vásárlással teljesítettnek tekintik a modernizációt, és nem használják ki az adott technológiát.

Az említett példák, és az egyéb digitális technológiáknak még egy rendkívül fontos szerepe van a termelés modernizációján kívül: a fiatalok számára is vonzóvá teszik az agráriumot. Gondoljunk tehát úgy ezekre az újdonságokra, mint egy kulcsra, ami ajtót nyit az új nemzedék előtt. Hiszen hiába ragaszkodunk mi a megszokott, hagyományos technológiákhoz, ha nem lesz, akinek átadjuk azt az értéket, amit fáradtságos munkával, generációkon átívelve teremtettünk.

 

 

Mucsi Nikolett

Vezető szaktanácsadó

Agrárközösség