Mezőgazdasági hírek

Elkezdődött: a dánok kerítéssel zárják le a német határt

2019. február 2., szombat
Elkezdte a hetven kilométer hosszú kerítés felállítását Dánia az ország német határánál. A dán kormány tavaly márciusban döntött arról, hogy kerítést épít annak érdekében, hogy megakadályozza az afrikai sertéspestis (ASP) vírusának bejutását Németországból. Az intézkedést ugyanakkor a környezetvédők és Németország is szkeptikusan fogadta.

A kerítés a német Schleswig-Holstein állam északi szélén épül. Habár a sertésekre halálos betegség Dániában és Németországban még nem jelent meg, Kelet-Európában többször is azonosították, valamint tavaly ősszel Belgiumban is volt egy kisebb kitörés. A kerítés építésének legfőbb célja, hogy megóvják a dán sertésfarmokat és húsipart a gazdasági katasztrófától. Dániában ugyanis kétszer annyi sertés van, mint ember, 12 millió sertést tenyésztenek mintegy 3000 gazdaságban, szemben az ország körülbelül 6 millió fős népességével. Ha Dániában kitörne az afrikai sertéspestis, az komoly kiesést okozna az ország sertésexportjában is, amely évente több milliárd fontra tehető.

A fal elektromos lesz és 1,5 méter magas, ami azt jelenti, hogy elég alacsony ahhoz, hogy a nagyobb állatok, mint például a szarvasok átugorjanak rajta, de elég magas ahhoz, hogy a vaddisznókat távol tartsa. Németország ugyanakkor szkeptikus a kerítéssel kapcsolatban, és nem biztosak abban, hogy valóban hatékony lesz. A környezetvédők sem feltétlenül tartják helyesnek a kerítés megépítését, véleményük szerint ugyanis megzavarhatja a vadon élő állatok – farkasok, vidrák és sakálok – élőhelyeit.

Forrás: agrarszektor.hu