Mezőgazdasági hírek

Egy évig változatlan feltételekkel kereskedhetnek az EU-ban a brit ökológiai termékekkel

2020. december 11., péntek

Hosszas bizonytalanság után az Európai Unió egy évre elfogadja hat brit bioszervezet certifikációját, hogy segítse a biotermékek kereskedelmét. 2021. december 31-ig a saját biotanúsítványának megfelelőként kezeli ezeket a termékeket. Az uniós átmeneti szabályozás viszonozza a hasonló brit döntést, ami néhány héttel korábban született meg.

Ez a döntés lehetővé teszi, hogy a brit ökológiai termelők még egy évig a megszokott módon kereskedhessenek. Mindkét fél kölcsönösen eléri a fontos piacokat, beleértve az észak-ír piacot is. Az uniós átmeneti szabályozás viszonozza a hasonló brit döntést, ami néhány héttel korábban született meg.

Roger Kerr, az Organic Farmers & Growers tanúsítószervezet vezetője örömmel fogadta a döntést, hozzátéve, hogy 2022. január elsejétől az EU-ban is új ökológiai szabályozás lép életbe, ami újabb bizonytalanságot szül majd Nagy-Britanniában.

Ez a rövid távú megegyezés lélegzethez juttatja a régóta bizonytalanságban dolgozó biotermelőket, de nem született meg az az átfogó ekvivalencia egyezmény, amit a brit bioszervezetek kezdeményeztek.

Most a döntés eredményeként nem kell változtatni a címkéken és az ellenőrzések és tanúsítás is hasonló maradhat.

Nagy-Britannia a világ kilencedik legnagyobb ökológiai termék piaca, és évente 225 millió euró értékben szállít ökológiai termékeket az EU-ba.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu