Mezőgazdasági hírek

Drága mulatság lesz lecsót főzni

2022. június 20., hétfő

Lesz elegendő zöldség a hazai boltokban, a paprika és a paradicsom azonban a tavalyinál drágábban kerülhet a kosarakba. A csaknem félezer tagot számláló Délkertész szövetkezet vezetője szerint a növekvő költségek miatt itthon és az exportpiacokon is áremelésre van szükség.

Magasabb árakkal kell számolniuk a vásárlóknak az idén, bár az idén jó termést várnak a hazai kertészek, a zöldségek minden bizonnyal drágábban kerülnek majd piacra. Nagypéter Sándor, a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (Délkertész) elnöke szerint a múlt évvel ellentétben idén a termelőknek kedvezett az időjárás, így a belföldi termesztésű paprika- és paradicsomfélék már kora tavasszal megjelenhettek az áruházak kínálatában, a zöldségek minősége pedig a legszigorúbb elvárásoknak is megfelel. 

Nagypéter Sándor szerint a belföldi kínálatban várhatóan novemberig lehet majd magyar paradicsomot kapni, a paprika egész évben kitarthat.

A gazdálkodók dolgát ugyanakkor nagyban megnehezíti a nyersanyagok, az energia és főképp a munkaerő drágulása. A kertészet köztudottan jelentős kézi munkaerő-igényes ágazat, egyes becslések szerint az élőmunka akár a harminc százalékot is elérheti a termelési költségeken belül.

– Az árak emelésére nemcsak belföldön, hanem a világon mindenütt szükség van, az viszont Magyarországnak kedvez, hogy a drága szállítás miatt a spanyol és észak-afrikai behozatal visszaszorult – hívta fel a figyelmet a Délkertész által szervezett sajtóbeszélgetés során az elnök. 

A távirati iroda tudósítása szerint jelezte: a hazai termelők élhetnek az emelkedő zöldségfogyasztásból eredő exportlehetőségekkel. A szövetkezet a térség számos országában értékesít már, és nincs kizárva, hogy a távol-keleti országokba is eljuthatnának a magyar zöldségek.A szakember számításai szerint Európa-szerte egyre nagyobb lesz a kereslet a fehérjehelyettesítő növények iránt, ezért a zöldborsó és a csemegekukorica lehet a magyar gazdák számára az új fejlesztési irány. Ehhez viszont támogatásokra lesz szükség, mert a gabonafélék idén nagyon megdrágultak, a jó jövedelmezőség pedig háttérbe szorítja a szántóföldi zöldségféléket.

A szövetkezet elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre inkább felértékelődik a geotermális energia szerepe a zöldségtermesztésben. Az áram és a gáz drágulása miatt pedig különösen indokolt kiaknázni azt az előnyt, amit a geotermikus energia felhasználása jelenthet a belföldi gazdaságokban.

A Délkertész mint az ország legnagyobb termelő és értékesítő szövetkezete csaknem félezer tagot egyesít Szentesen és térségében, de más megyékből is csatlakoztak már hozzá. Gyümölcsöt csekély arányban termesztenek, fő termékük a paprika, de számos más zöldségféle is szerepel a kínálatukban. A szövetkezet tavaly 25 ezer tonna, idén 28 ezer tonna friss terményre szerződött, paprikaféléket 108 hektáron, paradicsomféléket 34 hektáron termesztenek. Termelőik több mint kilencven százalékban üvegházas és fóliás termeléssel dolgoznak.

A szövetkezet 2002-es megalakulása óta számos elismerést nyert el, idén pedig bejelentették az eddigi legnagyobb beruházásukat, egy körülbelül tízezer négyzetméteres logisztikai központ felépítését 2,7 milliárd forintból, amely a hűtő- és csomagolási kapacitásukat is jelentősen növeli.  A társaság tavaly 2,3 milliárd forintért értékesített külföldön, idén pedig már májusban elérték 1,3 milliárd forintot. Várakozásaik szerint az év végéig legalább hárommilliárd forint értékű exporteladásuk lehet. A teljes forgalom 13 milliárd forintról több mint 15,2 milliárd forintra nőtt az utóbbi 2 évben, idén 17 milliárd forint körüli árbevételre számítanak.

Forrás: agrotrend.hu