Mezőgazdasági hírek

Döntött Brüsszel a magyar állami agrártámogatásról: ez vár a gazdákra

2023. június 30., péntek

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar állam 77,1 millió euró (mintegy 29 milliárd forint) támogatást nyújtson mezőgazdasági, halászati és élelmiszer-ipari vállalkozásoknak az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben – tájékoztatott a bizottság kedden.

A brüsszeli közlemény szerint a magyar állami támogatási programot a márciusban elfogadott, az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válság- és átállási keret alapján hagyták jóvá, amelynek célja a zöld átállás felgyorsítása és a tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése szempontjából kulcsfontosságú ágazatokban hozott intézkedések támogatása. A magyar állam a program keretében támogatott hitelek formájában nyújt segítséget, kedvezményezettenként legfeljebb egymilliárd forint értékben. Az intézkedés célja a támogatásra jogosult, a növekvő inflációval és a jelenlegi válság miatt megemelkedő gáz- és áramárakkal érintett kedvezményezettek likviditásának elősegítése – emlékeztettek a közleményben.

Az Európai Bizottság előzetesen megvizsgálta a programot, és megállapította, hogy megfelel az ideiglenes válság- és átállási keretben meghatározott feltételeknek. A feltételek szerint a kölcsönök lejárata nem haladhatja meg a 6 évet, a kölcsönök kamatai megfelelnek a meghatározott minimumszinteknek, a támogatás forgótőke-szükségletekre vonatkozik, és legkésőbb 2023. december 31-ig nyújtják.

Az uniós bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar állami támogatási program “a keretszabályban meghatározott feltételekkel összhangban szükséges, megfelelő és arányos egy tagállam gazdaságában bekövetkezett súlyos zavar orvoslásához”. A brüsszeli testület az uniós állami támogatási szabályokat követve ennek alapján hagyta jóvá a programot – tájékoztattak.

Forrás: agrarszektor.hu