Mezőgazdasági hírek

Csányi Sándor elárulta, mit lép agrárfronton az OTP

2019. február 6., szerda
Nagy erő rejlik a magyar mezőgazdaságban – jelentette ki Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Nagy István agrárminiszter szerint az előrelépéshez növelni kell a termelést. Az OTP Bank legalább 20 százalékos részesedést szeretne elérni az agrárhitelpiacon a következő években.
A magyar agrárvállalkozások pozitívan néznek a 2019-es és 2020-as évek elé a GKI Gazdaságkutató Zrt. és az OTP Bank Agrárkonjuktúra indexe alapján – állapította meg Csányi Sándor az OTP Agrár Gálán. Szerinte nagy erő rejlik a magyar mezőgazdaságban, de a működést tekintve törekedni kell az optimális hatékonyság elérésére.

A mezőgazdasági kibocsátás az elmúlt években folyamatosan nőtt, az évenkénti átlagos bővülés mértéke 2010 évi bázison változatlan áron 1,6 százalék volt – tette hozzá az elnök-vezérigazgató. Tavaly a hazai agrárteljesítmény növekedése több mint két évtized után először meghaladta a világ élelmiszertermelésének növekedési ütemét.

Nagy István agrárminiszter szerint a magyar mezőgazdaság fejlődésének kulcskérdése a termelés növelése, ami a versenyképesség és a hatékonyság javításával érhető el. Az ágazat teljesítménye 2018-ban újabb rekordot ért el, és meghaladta a 2700 milliárd forintot. A gazdasági eredmények ellenére a magyar mezőgazdaság adottságainak hatékony kihasználása érdekében további erőfeszítéseket kell tenni. A miniszter példaként említette, hogy idén a tárca teljesen új kamattámogatási hitelprogramot kíván indítani a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéseinek, beruházásainak segítésére.

Az agrárium kiemelt helyet foglal el az OTP tevékenységében, és az egyik legstabilabb ügyfélkört adja számára – szögezte le Csányi Sándor. Az OTP egyik fő célkitűzésének nevezte, hogy a pénzintézet Magyarországon az agrár-hitelállományban 20 százalékos piaci részesedést szerezzen 2020-ra.