Mezőgazdasági hírek

Az uniós források megőrzéséért gyűjtenek aláírásokat

2019. március 13., szerda

Aláírásgyűjtést indított az uniós agrárforrások szintjének megőrzéséért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) – jelentette be a NAK országos szóvivője  sajtótájékoztatóján, Zalaegerszegen.

 

Süle Katalin elmondta, az Európai Bizottság számottevően csökkentené az agrárpolitika összköltségvetését, és felmerült annak a lehetősége is, hogy az agráriumból elvont összeget Brüsszel a migráció kezelésére használnák fel.

A NAK és a Magosz a migrációs helyzet kezelését demográfiai és társadalmi problémának tartja, ezért úgy vélik, az nem terhelheti az agrárköltségvetést, a közös agrárpolitika (kap) forrásait a gazdáknak kell megkapniuk – hangsúlyozta Süle Katalin.

Hozzátette, hogy a brüsszeli tervek végrehajtásával a magyar gazdák jelentős európai uniós forrástól esnének el, ami veszélyeztetné versenyképességüket és a szektorban munkát vállaló emberek megélhetését.

A magyar mezőgazdaság rohamosan fejődik, de ez nehezen lenne tartható a források szűkülése mellett.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az unió a környezeti fenntarthatóság javításában, a klímaváltozás kezelésében egyre komolyabb elvárásokat támaszt a gazdálkodókkal szemben.

Süle Katalin kitért rá, a földforgalmi törvény módosításának kiemelt célja, hogy a termőföld magyar kézben maradjon és megerősödjön a helyi gazdák szerepe. Az egységes, stabil birtokszerkezeten keresztül növelni tudják a gazdálkodók versenyképességét. A módosítás eredményeként

megszűnik annak a lehetősége, hogy a földterületek irreálisan magas áron cseréljenek gazdát, és később ne mezőgazdasági célokra használják.

Süle Katalin beszámolt arról is, hogy a NAK és a vadászkamara szakmai együttműködésével egységes vadkárfelmérési útmutató készül. A kiadvány készítésében részt vevő szakértők arra törekednek, hogy szakmai konszenzuson alapuló, teljes körű és gyakorlatias szempontokat tartalmazó útmutató jöjjön létre – jelezte, és megjegyezte, hogy az országban keletkezett vadkár kétharmada Somogy és Zala megyét érinti – ismertette az országos szóvivő, aki egyben a NAK Zala megyei elnöke.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu