Mezőgazdasági hírek

Az unió legnagyobb gabonatermése megúszta az extrém hőséget

2022. június 29., szerda

Franciaországban a múlt héten a hőmérséklet elérte a 40 fokot, de a mezőgazdasági miniszter beszámolója szerint a forróság már nem okozott komoly károkat az idei gabonatermésben – még a tavaszi aszállyal kombinálva sem.

Az Európai Unió legnagyobb gabonatermesztője, Franciaország. Az eddigi adatok szerint a múlt hét extrém időjárása nem ad okot az aggodalomra – mondta az ország mezőgazdasági minisztere.

A múlt heti hőhullám és az azt megelőző tavaszi aszály miatt a gabonafélék terméshozama jelentősen csökkenhet, de nem drámai mértékben.

A gabonakereskedők és elemzők szerint a múlt heti rendkívüli hőség mérsékelt kockázatot jelent a terményekre nézve, mivel számos francia árpa- és búzafajta a növekedési ciklus végén jár.

A hőmérséklet a múlt héten Franciaország egy részén elérte a 40 Celsius-fokot, amikor a kivételesen korai hőhullám Spanyolországból észak felé terjedt, majd vasárnaptól a viharok hűvösebb időjárást hoztak.

A francia mezőgazdasági minisztérium ebben a hónapban azt prognosztizálta, hogy az őszi árpa átlagos terméshozama – amelynek betakarítása folyamatban van – csökkenni fog a tavalyihoz képest, bár a nagyobb termőterület lehetővé tenné a termelés növekedését.

A minisztérium júliusban adja ki első búzatermelési előrejelzését.A száraz, forró időjárás a legelőket is kiszárította, ami problémát jelenthet az állattenyésztők számára, mivel csökkenti a szalma és más takarmánynövények elérhetőségét.

Elemzők és termelők azt mondták, hogy a Franciaországban és Spanyolországban a száraz tavaszt követően a kivételesen korai hőhullám további stresszt okozhat a búzatermésnek, bár a hőmérséklet várható enyhülése és a régióban ebben a hónapban várható záporok ellensúlyozhatják az eddigi nehéz időszakot.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu