Mezőgazdasági hírek

Az európai zöldségtermesztők hiányra figyelmeztetnek az energiaválság miatt

2022. szeptember 26., hétfő

Észak- és Nyugat-Európában a zöldségtermelők azt fontolgatják, hogy leállítják tevékenységüket az európai energiaválság pénzügyi csapása miatt, ami tovább veszélyezteti az élelmiszerellátást.

A megugrott áram- és gázárak hatással lesznek az egész télen át fűtött üvegházakban termesztett növényekre, például paradicsomra, paprikára és uborkára, valamint azokra, amelyeket hűtőraktárba kell helyezni, például az almára, a hagymára és az endíviára.

Az endívia különösen energiaéhes. Az őszi betakarítás után a hagymákat fagypont alatti hőmérsékleten tárolják, majd később szabályozott hőmérsékletű konténerekbe rakodják át, hogy lehetővé tegyék az egész éves fogyasztást. Emmanuel Lefebvre például évente több ezer tonna endíviát termel észak-franciaországi farmján, de idén elhagyhatja a termést a betakarított hagymák lefagyasztásához szükséges, bénító magas energiaköltségek miatt – számolt be riportjában a Reuters. “Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy ezen a télen learatjuk-e azt, ami a földeken van” – mondta Lefebvre az endívia csomagolásának helyszínén.

Az európai gazdálkodók a hiányra figyelmeztetnek. A termelés várható csökkenése és az árak megugrása azt jelenti, hogy a szupermarketek áttérhetnek a melegebb országokból származó áruk beszerzésére. Ilyen lehet például Marokkó, Törökország, Tunézia és Egyiptom.

A gazdálkodók szerint a megugró gázárak jelentik a legnagyobb költséget az üvegházakban termesztő zöldségtermesztők számára. Eközben két francia gazdálkodó, akik 2023-ra megújították villamosenergia-szerződésüket, azt mondták, hogy a 2021-es árak több mint tízszeresét kell fizetniük. “Ha ez így marad, nincs értelme újabb évet kezdeni. Ez nem fenntartható” – említették.

A gazdálkodók nem csak a spirálszerűen emelkedő energiaárakkal küzdenek. A műtrágya, a csomagolás és a szállítás költségei mind emelkednek, és veszélyeztetik a haszonkulcsot.

“Összességében körülbelül 30 százalékkal megnövekedett termelési költséggel nézünk szembe” – mondta Johannes Gross, a német Reichenau-Gemüse szövetkezet értékesítési igazgató-helyettese, amelynek üvegházai körülbelül 60 hektáron terülnek el. Az energia a többletköltségek felét és kétharmadát teszi ki – mondta.

“Egyes kollégák azon gondolkodnak, hogy üresen hagyják üvegházukat, hogy a költségek a lehető legalacsonyabbak legyenek. Senki sem tudja, mi lesz jövőre” – tette hozzá.

Még az olyan napsütéses időszakokban gazdag országokban is, mint Spanyolország, a gyümölcs- és zöldségtermesztők a műtrágyaköltségek 25%-os növekedésével küzdenek.

Jack Ward, a Brit Termelők Szövetségének vezérigazgatója szerint elkerülhetetlen, hogy a gyümölcs- és zöldségtermelés melegebb éghajlatra költözzön. “A termelés egyre délebbre, Spanyolország után Marokkóba és Afrikába helyeződik” – mondta Ward.

Forrás: agroforum.hu