Mezőgazdasági hírek

Az EU mezőgazdasági biztosa: Nem hagyjuk a gazdálkodókat segítség nélkül

2023. március 10., péntek

Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa a 35. Kárpátok Európája nemzetközi konferenciáján uniós agrár támogatást jelentett be.

„A válságtartalék felhasználására készülünk. Ebből Lengyelország esetében 30 millió euróról (11,4 milliárd Ft-ról) beszélünk. A segélyt a nemzeti költségvetésből kétszer ennyivel lehetne emelni, de erről a lengyel kormánynak kell döntenie” – mondta az EU biztosa.

Véleménye szerint mérlegelni kell a készletezési támogatások kérdését is.

Ennek a vésztartaléknak például abból kell állnia, hogy a mezőgazdasági termelőknek fizetnek azért, hogy bizonyos ideig készleteket tartsanak. Wojciechowski azon véleményének is hangot adott, hogy a gabonával teli raktárak átmeneti helyzetet jelentenek. Szerinte Ukrajnában csaknem felére esik vissza a mezőgazdasági termelés, és “nem lesz többé ekkora exportnyomás”.

Ezt Olekszandr Gajdu, a nemzetközi konferencián résztvevő ukrán Verhovna Rada agrár- és földpolitikai bizottságának elnöke is megerősítette. Azt mondta, 30 % mezőgazdasági terület orosz megszállás alatt áll, vagy aknák által borított. De nem ez az egyetlen probléma.

A vetésre szánt gabonafélékből hiány van, az üzemanyag nagyon drága, az ásványi műtrágyák árai olyan magasak, hogy mindenki azon töpreng, megéri-e kiszórni.

Sok ukrán gazdálkodó felhagyott a gazdálkodással, mert megsemmisült a mezőgazdasági felszerelése, néhányan pedig a fronton harcolnak, így nincs elegendő munkaerő. Foglalta össze a jelenlegi helyzetet Olekszandr Gajdu.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu