Mezőgazdasági hírek

Aszály: jó még lehet az őszi búza, de sok már nem

2019. május 1., szerda
Már most látható, hogy legalább 15 százalékos terméskiesésre kell majd számítani az őszi kalászosok, vagyis az őszi búza és árpa esetében – mondta az InfoRádióban Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója.

Amennyire az év e szakában megítélhető, 15 százalékos terméskiesés lesz idén az őszi kalászosokban, az őszi búzában és az őszi árpában – tudta meg az InfoRádió Halmos Gábortól, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatójától.

“A folyamatos és hosszan tartó aszály időszakát már nem lehet behozni.Az elmúlt időszakban néhány milliméter csapadék hullott, de igazából akkor nyugodnának meg a kedélyek, ha 2-3 nap alatt 30-40 milliméter leesne” – fogalmazott Halmos Gábor.

Szerinte a csatornázott, öntözött földeken gazdálkodóknak most nagyon nagy szerencséjük van.

A várható következményekről szólva Halmos Gábor elmondta, extrém helyzettel állunk szemben, ugyanis szembe kell menni azzal a dogmával, hogy őszi búzát, árpát nem öntözünk, ráadásul

a 15 százalékos kiesés nem a tavalyi évhez képest tapasztalható most, hanem az elmúlt sok év átlagához képest. Ráadásul ezt behozni már nem is lehet – optimális feltételek mellett sem.

Minőségét tekintve még lehet jó a gabona, de a mennyisége biztos, hogy kisebb lesz. Áremelkedés is valószínű, de Halmos Gábor szerint még becslésekbe bocsátkozni is nagyon korai.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu