Mezőgazdasági hírek

ASP – Védőoltásra várva

2020. március 2., hétfő

A sajtóban időről időre felröppen a híre annak, hogy sikerült áttörést elérni az afrikai sertéspestis elleni védőoltás kifejlesztésében. Legutóbb a Plum Island Animal Disease Center sikeres kísérleteiről lehetett olvasni a Pig Progress szaklap honlapján. Vannak-e valóban ígéretes készítmények már, kérdeztük a Nébih-től?

Világszerte több kutatás is zajlik párhuzamosan egy ASP ellen hatékony vakcina kifejlesztésére, azonban egyelőre nem érhető el ilyen készítmény. Az Amerikában előállított vakcina is még kísérleti fázisban van. További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy igazolni tudják a vakcina hatékonyságát és forgalomba kerülhessen.

Éppen ezért fontos, hogy az állattartók a járványvédelmi előírások fokozott betartására koncentráljanak, ami jelenleg még az egyetlen, hatékony megoldás a betegség megelőzéséhez.

Az afrikai sertéspestis kórokozója nagyon összetett DNS-vírus, ami megközelítőleg 150 fehérjét kódol, és aminek 23 különböző genetikai változata van. A laboratóriumi kutatások középpontjában az ASP II-es genotípusához tartozó Georgia 2007-es törzs van, ami az egyik leginkább fertőző és rendkívül gyorsan terjedő vírus. Azokban az országokban, ahol eddig megjelent, óriási károkat okozott már a vaddisznó- és házisertés állományokban

Forrás: magyarmezogazdasag.hu