Mezőgazdasági hírek

Afrika biodiverzitására is fenyegetést jelent a járvány

2020. július 20., hétfő

Az afrikai országok biológiai sokféleségére és vadvédelmi erőfeszítéseire is fenyegetést jelent a koronavírus-járvány – derült ki egy friss jelentésből, amelyet a héten tettek közzé Nairobiban.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kelet-és dél-afrikai regionális vezetője, John Waithaka szerint a világjárvány aláaknázza a veszélyeztetett fajok védelmét  – írja az Origo. A jelentés ismertetésekor a szakember elmondta,hogy az illegális vadkereskedelem monitorozása, az orvvadászat elleni műveletek és a rendszeres járőrözések is csökkentek a járvány kirobbanása óta.

Waithaka szerint a járvány hátráltatja a biztonsági műveleteket, gyengíti a védett területek és a kulcsfontosságú partnereik együttműködését, valamint megfosztja az anyagi támogatástól a biodiverzitás megőrzését célzó programok jelentős részét. A szakember hangsúlyozta, hogy megfelelő helyszíni bűnüldöző szervek hiányában az orvvadászat, az illegális vadkereskedelem és az egyéb, vadvilágot érintő bűncselekmények is valószínűleg fokozódni fognak. 

Waithaka megjegyezte, hogy a közelmúltban elért természetvédelmi sikerek könnyen semmivé válhatnak, aminek pusztító hatása lenne a fenntartható fejlődésre, az emberi egészségre és a jól-létre nézve.
A 19 afrikai országra kiterjedő jelentés szerintnagy szükség van a védett területeken kívül eső régiók megóvására, az illegális vadkereskedelem monitorozására, a veszélyeztetett fajok védelmére rendszeres járőrözések révén, valamint az esetleges jövőbeli járványokra való hatékony reagálást lehetővé tevő stratégiák kidolgozására.

A jelentés szerint a megfelelő anyagi erőforrások hiánya az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a védett területeknek szembe kell nézniük. “A Covid-19 tovább súlyosbította az amúgy is nehéz helyzetet, mivel a legtöbb ország most elesik a turizmusból és egyéb forrásokból származó bevételeinek 60-100 százalékától” – fűzte hozzá Waithaka.

A mutatók szerint az afrikai védett területek 79 százaléka mindössze hat hónapig képes alapszinten működni a járvánnyal összefüggő pénzügyi nehézségek mellett.

Forrás: agrotrend.hu