Mezőgazdasági hírek

A Szamóca Csoport az Európai Bizottság beavatkozását kéri

2023. február 22., szerda

A Szamóca Csoport (Strawberry Group) Franciaországot, Olaszországot, Portugáliát és Spanyolországot tömörítő csoport az Európai Bizottság bevonását kéri az európai piacokon való versenyképesség megőrzése érdekében.

A termelési költségek növekedése, az éghajlati viszontagságok, valamint az uniós és helyi növényegészségügyi előírások követelményei, amelyekkel a harmadik országoknak nem kell szembenézniük, egyensúlyhiányt okoznak a főbb európai szamócapiacokon, ami veszteségessé teszi a termesztést – hangzott el a spanyol-francia-olasz-portugál Szamóca Csoport Huelvában tartott ülésén.

Az európai termelők egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak nagyobb szerepet kell vállalnia, hogy termékeik ugyanolyan feltételek mellett juthassanak be az európai piacokra, mint a harmadik országok termékei, amelyek, mint hangsúlyozták, hozzájárulnak a szamóca promóciókhoz, amelyek csökkentik az árakat és semmibe veszik a gyümölcseik minőségét. Ugyanebben az összefüggésben arra ösztönözték az európai közigazgatást, hogy az új, korlátozó növényegészségügyi szabályozást olyan alternatív intézkedésekkel kísérje, amelyek segítik az ágazatot, hogy megfeleljen az új szabályozási keretnek és alkalmazkodjon ahhoz, amely nem azonos a harmadik országoktól megkövetelt szabályozással. “Egy külső megállapodás soha nem lehet jobb, mint a tagországoké” – jelentette ki a Freshuelva vezetője, Rafael Domínguez. A termelők abban is megállapodtak, hogy meghívják Görögországot, hogy csatlakozzon a Szamóca Csoporthoz, mivel világossá vált, hogy az ukrajnai háború másik következménye, hogy az orosz piac bezárásával a görög szamóca jelentős jelenléttel és erős konkurenciával kezdett megjelenni a közép-európai piacokon az olyan országok, mint Portugália és Olaszország szamócájával szemben.

A tavalyi szezon elemzése során a Freshuelva (Spanyolország képviselője) a FEPEX-en keresztül kiemelte, hogy a tavalyi szezon az export 8,90%-os csökkenésével zárult, ami alapvetően a szezon elején és végén tapasztalt kedvezőtlen időjárási körülményeknek tudható be. Ami a jelenlegi szezont illeti, kiemelte a termőterület stabilitását, amely 2%-kal nőtt. Rámutatva a nagy bizonytalanságra, amellyel az idei évben szembe kell nézzenek, amely az ültetvények problémáival kezdődött: a növények 20%-át újra kellett telepíteni a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt.

A Francia Szamócatermelők Szervezeteinek Szövetségének (AOP Fraise de France) vezetője Xavier Mas, a maga részéről rámutatott a termelés nehézségeire az elmúlt szezonban, amely 69 000 tonnával zárult. A termést kizárólag nemzeti fogyasztásra szántak, bár a kereslet alig 55%-át fedezte. Franciaország kiemelte a jelenlegi szezon bizonytalanságától való félelmet, amelyben a szamóca termőterülete stabil maradt.

Vállalatok és olyan szervezetek képviselőiből, mint a FruitimpreseItalia Ortofrutta vagy Confragricoltura álló olasz küldöttség vezetője Michela Galimi hangsúlyozta, hogy bár még mindig nem állnak rendelkezésükre a tavalyi szezonra vonatkozó adatok, minden jel arra mutat, hogy az export visszaesett, különösen olyan országokba, mint Németország és Svájc, a Görögország által támasztott erős verseny miatt. Ehhez társult az import 25%-os növekedése, elsősorban a spanyol szamóca esetében, ami a helyi termelésnek a kedvezőtlen időjárási körülmények miatti csökkenése miatt következett be.

Végül a portugál küldöttség arról számolt be, hogy a tavalyi szamócaszezon 3400 tonna terméssel zárult a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. Annak ellenére, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a szamóca termőterülete, Portugália hangsúlyozta, hogy továbbra is importra szorul, különösen spanyol gyümölcsre, hogy nemzeti keresletét ki tudja elégíteni. Továbbá kiemelte, hogy a tavalyi szezon nagyon bonyolult volt a termelés visszaesése, a magasabb költségek és a vásárlók nagyobb igényei miatt.

Forrás: agrotrend.hu