Mezőgazdasági hírek

A paradicsomnövény nedve növényvédő szerként is hasznosítható

2019. február 8., péntek
Kutatók szerint egyetlen jelenleg ismert szer sem képes ehhez mérhető hatást kifejteni.

A Valenciai Molekulárbiológiai Intézet (IBMC) kutatói megállapították, hogy a paradicsomnövény (több más növényhez hasonlóan) egy speciális nedvet és illatanyagot termel a kórokozók és a növény élettevékenységét megzavaró körülmények elleni védekezéshez – írja a phys.org/news.A „Frontiers in Plant Science” folyóiratban közölt eredmények szerint ez óriási lehetőséget rejt magában a növényeknek a fertőzésektől, valamint a szárazságtól, illetve abiotikus stresszhatásoktól való megvédéséhez és ezen keresztül a termesztés hatékonyságának javításához.

Az IBMC munkatársai szerint egyetlen jelenleg ismert szer sem képes ehhez mérhető hatást kifejteni. Az angolul „hexenyl butyrate”-nak nevezett, egyáltalán nem mérgező vegyület a sztómák nyitásának és zárásának szabályozásával segíti a növény önvédelmét. További előnye, hogy könnyen kezelhető. Mivel illékony anyagról van szó, a kipermetezés történhet közvetlenül vagy diffúzor eszközök alkalmazásával a növények levélzetére.

A spanyol kutatók kísérletekkel igazolták, hogy a szóban forgó vegyület a növényekre permetezve védelmet nyújt azoknak a kórokozókkal (többek között a veszélyes Pseudomonas syringaebaktériummal), és szárazsággal szemben is.

Amennyiben a vegyületet sikerül üzemi méretekben a paradicsom növényből kinyerni, az forradalmi változást idézhet elő a növényvédelemben.

Forrás: agroinform.hu