Mezőgazdasági hírek

A mezőgazdasági és halászati ágazat megsegítéséről tárgyaltak az uniós vezetők

2020. április 1., szerda

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet rendkívüli munkamódszereket és rendkívüli intézkedéseket igényel. Ennek megfelelően, az Unió fennállása óta március 25-én először egyeztetett videokonferencián egymással a 27 tagállam mezőgazdaságért és halászatért felelős minisztere a járvány okozta negatív hatások kezeléséről.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár hozzászólásában kiemelten fontosnak nevezte az élelmiszerellátás folyamatosságának, valamint a mezőgazdasági termelők pénzügyi stabilitásának biztosítását. Az államtitkár kiemelte, hogy az európai gazdák a rendkívüli helyzet ellenére is biztosítani tudták az Unió lakosságának élelmiszerrel történő ellátását, azonban ahhoz, hogy ez így is maradjon, azonnali, uniós szintű segítséget kell számukra nyújtani.

Véleménye szerint lazítani szükséges a meglévő támogatások odaítélésének szabályain, emellett rendkívüli pénzügyi támogatásra is szükségük van.

Fotó: Agrárminisztérium

A videokonferencián Feldman Zsolt több miniszterrel egyetértésben javasolta, hogy a gazdák október 16-a előtt megkaphassák a területalapú támogatások előlegét a szokásosnál magasabb összegben. Ez kiemelten fontos a likviditás fenntartásához. Emellett a támogatások kifizetésének feltételeit is hozzá kell igazítani a rendkívüli helyzethez, ezért lazítani kell az ellenőrzések szabályain. Sem a gazdáktól, sem az agárigazgatástól nem várható el a jelenlegi helyzetben, hogy a megszokott rendben kerüljön sor az ellenőrzésekre.

Közép- és hosszútávon kiemelten fontos, hogy ne álljanak le a beruházások. Ehhez fontos segítség lenne az államtitkár szerint, ha az EU eltekintene bizonyos korábban vállalt kötelezettségek teljesítésétől. A gazdák nem szenvedhetnek hátrányt amiatt, ha a rendkívüli helyzet miatt önhibájukon kívül nem tudják teljesíteni a vállalt foglalkoztatotti létszám biztosítását. Ehhez elengedhetetlen a vidékfejlesztési program gyorsított eljárásban történő módosítása, amelyet a magyar delegációvezetővel együtt több más tagállam is szorgalmazott.

A jelenlegi támogatási szabályok módosítása mellett arra is szükség lehet, hogy friss források kerüljenek az ágazatba,

ezért Feldman Zsolt rendkívüli piactámogatási intézkedések bevezetését is szorgalmazta az uniós költségvetés tartalékainak terhére. Az államtitkár az ülésen megfontolásra javasolta az uniós állami támogatási szabályok módosítását, hogy a termelők csekély összegű, ún. ’de minimis’ támogatási egyéni keretösszegének megemelése révén jobban hozzá tudjanak férni a forrásokhoz.

Fotó: Agrárminisztérium

A szintén komoly gondokkal küzdő akvakultúra ágazat megsegítésével kapcsolatban az államtitkár jelezte, hogy Magyarország szükségesnek tarja az Európai Tengerügyi és Halászati Alap működésének rugalmasabbá tételét, a halászati ’de minimis’ támogatás összegének megemelését, valamint a készterméktárolás támogatásának újbóli bevezetését a halfeldolgozók számára.

30