Mezőgazdasági hírek

A lengyel tojástermelés növekszik

2023. április 17., hétfő

A Lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) szerint ország a harmadik legnagyobb tojástermelő az Európai Unióban. Emellett a második legnagyobb étkezési tojás exportőre az EU-ban, és a második a feldolgozott tojás exportőre.

Az export értéke nőtt, és ez nem csak a tojás árának, hanem a mennyiség növekedésének is köszönhető. 2022-ben Lengyelország 222 000 tonna étkezési tojást exportált (56%-os növekedés az előző évhez képest) 381 millió euró (140 milliárd Ft) értékben (135%-os növekedés éves szinten), 51%-os áremelkedés mellett.

A lengyel tojás legnagyobb vásárlói 26%-ban Hollandia, 19%-ban Németország és 11%-ban Franciaország.

Magyarországon 2022 szeptemberében a tojás árának befagyasztását követően kampányszerű felvásárlás történt a fogyasztók részéről. Ennek kiküszöbölése miatt szerezhették be a csomagolók a lengyel tojást, ilyen máskor is előfordult, hiszen az ünnepek tájékán nagyobb a kereslet, és a magyar termelők a hazai fogyasztás 80-85%-át tudják csak kielégíteni. Ebben az időszakban a magyar tojástermelők és csomagolók azzal szembesültek, hogy a lengyel tojást az üzletek egyenesen külföldről, lengyel tojástermelőktől hozták be, tehát nem a hazai csomagoló vállalkozáson keresztül. Erre utal az is, hogy a tojások az eredeti, lengyel csomagolásukban kerültek fel egy áruházlánc polcaira, és csak egy arra ragasztott magyar nyelvű címke tájékoztatja a hazai fogyasztókat. A jelenségre Csupászné Sánta Éva, a Csabatáj Zrt. vezérigazgatója is felhívta a figyelmet az Agrárszektor 2022 konferencián.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu