Mezőgazdasági hírek

A kínálati aggodalmak miatt emelkedtek az árak

2022. május 13., péntek

Amerikában inkább vevői túlsúlyt, míg Európában vegyesebb összképet lehetett látni a terménypiacokon. Chicagóban a búza 2 százalékkal, a kukorica 1,8 százalékkal, a szójabab pedig 0,9 százalékkal drágult, a repce árszintje 1,8 százalékkal csökkent. Kontinensünkön a repce és a kukorica ára csökkent, míg a malmi búzáért és a takarmánybúzáért többet kellett fizetni, mint előző nap.

Emelkedtek szerdán a chicagói gabona- és szójabab határidős jegyzésárak, mivel a kereskedők nyugtalanok voltak a globális készletek kiigazított pozíciói miatt egy nappal az amerikai termésadatok közzététele előtt. Elemzők szerint a külső piacokon, például a kőolaj esetében megnyilvánuló erő támogatást adott a mezőgazdasági nyersanyagok számára.

A gabonakereskedők az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) havi globális termésjelentésének csütörtöki közzétételére összpontosítanak, amely tartalmazza az első hivatalos keresleti és kínálati becsléseket az új, 2022/23-as termésévre vonatkozóan.

A jelentés frissíti Ukrajna terményexportjára vonatkozó előrejelzéseket is az orosz invázió után, valamint az aszálytól sújtott régiókban, például Brazíliában és az Európai Unióban. Az ukrajnai háború fokozta az ellátási aggodalmakat, mivel a harcok megzavarták a Fekete-tengerről, a jelentős kukorica- és búzaszállítótól érkező szállítmányokat. “A kereskedelem többnyire szűk készletekre számít” – mondta Karl Setzer, az AgriVisor nyersanyagpiaci kockázati elemzője.

Az amerikai gazdálkodók haladást értek el a kukorica vetésével a hideg időjárás miatti korai késések után. Az elemzők szerint azonban továbbra is tartanak attól, hogy a lassú kezdés veszélyeztetheti a terméshozamokat.

Mivel Brazília kukoricaövezetének egyes részei aszálynak vannak kitéve, egyes kereskedők attól tartanak, hogy nem lesz elegendő új kínálat ellensúlyozni az ukrán export visszaesését. “Az északi féltekén az időjárás nem tudja megszüntetni a globális takarmányellátási hiányt, sőt mindenképpen súlyosbíthatja és meghosszabbíthatja azt” – közölték a Rabobank elemzői.

Az Egyesült Államokban a szójabab ültetése is elmaradt a várttól, miközben az Egyesült Államok őszi búza termésének egy része a szárazságtól szenved a múlt heti eső ellenére. A szójabab határidős ügyleteit a pálmaolaj árának növekedése is támogatta, ami Malajzia exportkilátásainak javulásához kapcsolódik, mondták el kereskedők.

Európában a malmi búza 403,25 euróba, a kukorica 358,75 euróba, a repce 849,25 euróba, a takarmánybúza pedig 344 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Forrás: agroforum.hu