Mezőgazdasági hírek

A kajszinak jót tett a májusi eső

2019. június 12., szerda

A tavalyi gyenge termés után idén átlag feletti terméshozamú, jó minőségű lehet a kajszibaracktermés.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárását figyelve egy sor gyümölcs termesztője állt elő panaszával, a szélsőségesre fordult időjárás miatt pedig aktuálissá vált a mezőgazdaság öntözéses modernizálása is – írja az Agrotrend.hu.

A májusi eső aranyat ér, de ez csak az idei kajszi termésre lesz igaz – fotó: pixabay.com

Nincs baj viszont kajszibarackfronton; míg tavaly nagyon gyenge termést szüreteltek, március-április folyamán elfagyott a termés (ez azért volt vészjósló, mert a gyümölcsösökben mindig fontos, hogy milyen volt az előző év), idén kiegyensúlyozott, jó termés várható.

“A kajszibarack nagyon szélsőséges intervallumban ingadozik a mennyiséget illetően, éppen az időjárás miatt, a korai virágzása a fagyokra nagyon érzékeny. A legnagyobb termés 40 ezer tonna volt Magyarországon, a legalacsonyabb 10 ezer. Az átlagos 25 ezer, az idei jobb lesz ennél” – mondta az InfoRádióban Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöe.

Idén a jó termés mellett alacsony-közepes árakra is lehet számítani (300-500 forint kilónként), azonban Apáti Ferenc rámutatott: a magyar kajszitermés Európában nem meghatározó, így a magyar piac a nemzetközi hatások alatt is áll.

A szüret itthon e hétvége táján kezdődhet majd, a gyümölcs szezonja pedig július közepére eshet, akkor lesz a legolcsóbb a kajszibarack kilójának ára.

 

Forrás: Agrotrend.hu