Mezőgazdasági hírek

A gazdálkodók uniós támogatásának összhangban kell lennie a környezetvédelmi követelményekkel

2019. április 23., kedd
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. április 15-i luxemburgi ülésén az uniós agrárminiszterek a 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) új környezet- és klímavédelmi rendszeréről folytattak vitát. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár kiemelte, hogy nem növelhetők a gazdák számára előírt környezet- és klímavédelmi vállalások úgy, hogy közben csökkennének a támogatások.

Az államtitkár hangsúlyozta: vitán felül áll, hogy a mezőgazdasági ágazatnak is hozzá kell járulnia a környezetvédelmi szempontok érvényesüléséhez, és a klímaváltozás elleni küzdelemhez, azonban

megfelelő egyensúlyt kell találni az új KAP környezetvédelmi ambíciószintje és a rendelkezésre álló uniós források nagysága között.

Szintén kiemelt jelentőségű, hogy az új rendszer ne eredményezzen a jelenleginél bonyolultabban végrehajtható szabályokat, sem a gazdálkodók, sem pedig a tagállami hatóságok számára.

Az Európai Bizottság javaslata jelentősen változtatna a KAP jelenlegi zöldítési szabályain. Magyarország azon kevés tagállam egyike, amelyik alacsony hibaaránnyal hajtotta végre a 2015-ben bevezetett zöldítési szabályokat, ezért nem tartjuk indokoltnak a jelenlegi rendszer gyökeres átalakítását – emlékeztetett Feldman Zsolt. A magyar gazdálkodók sikeresen teljesítik az olyan „zöld” követelményeket, mint a terménydiverzifikáció, az állandó gyepterületek, vagy az ökológiai célterületek fenntartása.

A magyar gazdák által elért környezeti eredményeket az Európai Bizottság is elismeri.

Ezeket a gyakorlatokat Phil Hogan agrárbiztos bizottsági ülésen tett kijelentése szerint Magyarország – várhatóan akár változtatás nélkül – továbbviheti a 2020 utáni időszakban.Az új Közös Agrárpolitika szabályaira vonatkozó tárgyalások a következő hónapokban is intenzíven folytatódnak.