Egy rövid betekintés a fenntartható halászatról (fordítva, eredeti cikk: msc.org)
A fenntartható halászat azt jelenti, hogy elegendő halat hagynak a vizekben, tiszteletben tartva az állatok élőhelyét, ezzel szintén biztosítva a halászattól függő emberek megélhetését.
A fenntarthatóság mérése
A halászat fenntarthatósága megítélhető, függetlenül annak méretétől, földrajzi helyzetétől vagy az alkalmazott halászati módszertől. A halászat értékelésénél három fő alapelvet vesznek figyelembe:
1. Fenntartható halállomány
Van elég hal a területen? A halászatnak mértékének biztosítania kell határozatlan ideig a folytatását, valamint a halállomány produktív és egészséges állapotát.
2. A környezeti hatás minimalizálása
Milyen hatásai vannak a halászatnak? A halászati tevékenységet gondosan kell irányítani, hogy az ökoszisztéma többi faja és élőhelye egészséges maradjon.
3. Hatékony halgazdálkodás
Jól irányítják-e a műveleteket? Az halászatnak meg kell felelnie a vonatkozó törvényeknek és képesnek kell lennie alkalmazkodni a változó környezeti körülményekhez.
A fenntarthatóság a jövőről szól
A halászatok fenntarthatósága folyamatban van. A tudományos ismeretek szintén folyamatosan fejlődnek, és a halászatokat arra ösztönzik, hogy dolgozzanak ki új módszereket a vizi erőforrások megóvására a jövő nemzedékek számára.
További információ a fenntartható halászatról: ec.europa.eu