Blog


13
aug

A fenntartható halászatról

2020. augusztus 13., csütörtök

Egy rövid betekintés a fenntartható halászatról (fordítva, eredeti cikk: msc.org)

A fenntartható halászat azt jelenti, hogy elegendő halat hagynak a vizekben, tiszteletben tartva az állatok élőhelyétezzel szintén biztosítva a halászattól függő emberek megélhetését. 

A fenntarthatóság mérése 

A halászat fenntarthatósága megítélhető, függetlenül annak méretétől, földrajzi helyzetétől vagy az alkalmazott halászati módszertől. A halászat értékelésénél három fő alapelvet vesznek figyelembe: 

1. Fenntartható halállomány 

Van elég hal a területen? A halászatnak mértékének biztosítania kell határozatlan ideig folytatását, valamint a halállomány produktív és egészséges állapotát. 

2. A környezeti hatás minimalizálása 

Milyen hatásai  vannak a halászatnak? A halászati tevékenységet gondosan kell irányítani, hogy az ökoszisztéma többi faja és élőhelye egészséges maradjon. 

3. Hatékony halgazdálkodás 

Jól irányítják-e a műveleteket? Az halászatnak meg kell felelnie a vonatkozó törvényeknek és képesnek kell lennie alkalmazkodni a változó környezeti körülményekhez. 

A fenntarthatóság a jövőről szól 

A halászatok fenntarthatósága folyamatban van. A tudományos ismeretek szintén folyamatosan fejlődnek, és a halászatokat arra ösztönzik, hogy dolgozzanak ki új módszereket a vizi erőforrások megóvására a jövő nemzedékek számára. 

 További információ a fenntartható halászatról: ec.europa.eu