Mezőgazdasági hírek

70 ezeren már kiálltak a magyar agrárium mellett

2019. március 20., szerda

A Közös Agrárpolitika esetleges csökkentésével több mint 350 milliárd forinttal jutna kevesebb a mezőgazdasági támogatásokra.

– Az unió csökkentené a forrásokat, növelné a bürokráciát, és a pénzek elérhetőségét különböző feltételek teljesítéséhez kötné, vagyis zsarolható állapotot teremt – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Jakab István, az Országgyűlés alelnöke az agrártámogatásokról.

Jakab István: 1300 milliárd forint van betervezve a vidékfejlesztésre 

Jakab István elmondása szerint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége(Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) petíció kezdeményezése, az aláírásokat és a magyar gazdák követeléseit juttatnák el az Európai Bizottsághoz, hiszen nem biztos, hogy mindenki érzi a veszélyét egy esetleges forrásmegvonásnak – mondta.

Az aláírásgyűjtésbe azért vágtak bele, mert az unió csökkentené az agrártámogatásokat, egyúttal magasabb elvárásokat támasztana a gazdákkal szemben.

Az interjúból kiderült, hogy a mostani költségvetési ciklusban vidékfejlesztésre 1300 milliárd forint van betervezve Magyarország számára, és ha az Európai Unió tervezett 26 %-os csökkentését véghez viszi a Közös Agrárpolitika (KAP) kapcsán, akkor ez több mint 350 milliárd forinttal csökkentené az előbb említett összeget. Az alelnök szerint ezzel

a felzárkózás komoly hátrányt szenvedne.

A gazdákkal szemben tervezett elvárások növeléséről a következőt nyilatkozta: Elsősorban az adminisztrációs terheket növelnék. De még több elvárás lenne a környezetkímélő gazdálkodást illetően, illetve az egészséges élelmiszerek előállítása területén. De hogyan lehetne ezt teljesíteni szűkebb anyagi keretből? Gúzsba kötve nem lehet táncversenyt nyerni – mondta.

A NAK és a Magosz petícióját – amely a mezőgazdasági források megőrzését tűzte ki célul – több, mint 70 ezeren írták alá. 

– Meggyőződésünk, hogy ez a szám 100 ezer fölött lesz a végén – mondta Jakab István.

Továbbá az is kiderült az alelnök szavaiból, hogy a versenyképesség fenntartásáért meg kell tudni

  • művelni a földet,
  • korszerű tudásra és technológiára kell szert tenni,
  • illetve vízhasznosítási rendszerre van szükség.

Kellenek vidéki élelmiszerfeldolgozó üzemek, hogy az alapanyagokat ne kelljen utaztatni. Ehhez élénkíteni kell a gazdaságot helyben, hiszen ahol a gazdák termelnek, ott szükség van a szolgáltatásokra, így pedig már az emberek is jobban megmaradnak helyben. Az életminőséget kell javítani ahhoz, hogy érdemes legyen vidéken élni – fejtette ki Jakab István.

Forrás: agrotrend.hu