Mezőgazdasági hírek

27 százalékosra lassult a mezőgazdasági felvásárlási árak növekedési üteme

2023. április 19., szerda

Februárban 27,0 százalékkal voltak magasabbak a mezőgazdasági felvásárlási árak, mint egy évvel korábban, a drágulás üteme 4,6 százalékponttal lassabb a januárinál és 34,0 százalékkal fékeződött le a szeptemberi 61,0 százalékos tetőzéséhez képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Februárban a növénytermesztési és kertészeti termékek átlagos árszintje 16,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ami 6,2 százalékponttal mérsékeltebb emelkedést mutat a januárinál és 36,5 százalékponttal fékeződött le a tavaly júliusi csúcshoz képest.

Az élőállatok felvásárlási ára a januári 11,3 százalékpont lefékeződés után 1,2 százalékpontot visszakorrigált ugyan, de az 55,6 százalékos éves emelkedés így is 13,6 százalékponttal mérsékeltebb a szeptemberi csúcspontnál.

A növényi termékek árának februári alakulása változatosan alakult: miközben a burgonya a és gyümölcsök áremelkedése  7,7, illetve 9,4 százalékponttal élénkebb volt a januárinál, addig a gabonafélék áremelkedése 8,7, a zöldségeké 8,4, az ipari növényeké pedig 7,7 százalékponttal lassult az előző havihoz képest. Februárban a burgonya felvásárlási ára ezzel 57,3, a gyümölcsöké átlagosan 19,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A gabonaárak februári 22,3 százalékos éves emelkedése 60,0 százalékponttal lassabb a szeptemberi csúcsnál, a zöldségek ára még mindig 30,2 százalékkal magasabb, míg az ipari növények felvásárlási ára már átlagosan 6,6 százalékkal alacsonyabb a tavaly februárinál a KSH adatai szerint.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu