Mezőgazdasági hírek

Varasodás almán, körtén – növényvédelmi előrejelzés

2023. május 17., szerda

Kedvez az időjárás az alma- és a körtevarasodás fertőzésének, nagyon fontos a megelőző védekezés, illetve a lisztharmat ellen is permetezni kell. A tűzelhalás kórokozója számára egyelőre még hideg van. A gyümölcsösökben néhány rovarkártevő ellen érdemes még védekezni, szőlőben pedig a levélatka és a gubacsatka további terjedését kell megelőzni.

Az alma- és a körteültetvényekben a mérsékelten meleg, de párás környezetben igen nagy a varasodásfertőzés veszélye.

Az almán a leveleken, a körtén pedig a kis terméseken figyelhetők meg az első varas foltok. A reggeli hosszan tartó nedvességborítás kedvező feltételeket teremt további friss tünetek megjelenéséhez és a betegség terjedéséhez. Ebben a helyzetben a preventív védekezéseknek rendkívül nagy a jelentőségük, akárcsak a lisztharmat elleni kezeléseknek, ahol gyakori a primer fertőzés, de a gyors szekunder fertőzést a varasodással ellentétben nem segíti a mérsékelt meleg. Ilyen körülmények közt az ervíniafertőzés feltételei sem adottak.

Levélpirosító almafa-levéltetűből kevés látható, viszont a zöld almafa-levéltetűvel fertőzött hajtások száma növekszik.

Erről tanúskodik, hogy a hangyák intenzíven látogatják a fertőzött fákat, és gondozzák a levéltetveket a mézharmat-kiválasztás növelése érdekében.

A körtésekben megugrott a hajtáshervasztó darazsak tevékenysége, főként házikertekben gyakran láthatunk megszúrt és elhalt hajtásvéget a fákon, ahogy körtelevél-gubacsatka fertőzést is, aminek nyomán helyenként már szárad a levélcsúcs. Az almamoly rajzása kismértékben növekszik, de elmarad az ilyenkor szokásos csapdafogási adatoktól. Ez jellemző az almalevél-aknázómoly repülésére is.

Csonthéjas-ültetvényekben, elsősorban a házikertekben és az út menti fákon

markánsan látszik a moníliás virág- és hajtásfertőzés következménye, alig lehet egészséges fát látni,

kisebb-nagyobb károsodás mindegyiken van. Az előző időszakhoz képest intenzívebb lett a szilvamoly első nemzedékének rajzása, és sok a csapdába esett keleti gyümölcsmoly is, de itt mérsékelt emelkedést tapasztalhatunk.

Az őszibarackfákon megkezdődött a tafrinával fertőzött levelek hullása, az újabb levelek kihajtása jelentős energiát von el a fáktól.

Az szőlő intenzíven növekszik és az érzékeny tőkéken egyre több a levélatkával, gubacsatkával fertőzött levél.

A további terjedést megakadályozandó, minél előbb célszerű védekezni.

A tarka szőlőmoly még most is csak mérsékelten, de a helyi viszonyok függvényében változó mértékben repül.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu