Mezőgazdasági hírek

Újra megjelent a peronoszpóra a magyar szőlő birtokokon

2024. június 21., péntek

Június elején már több területen is megjelentek az olajfoltok! A rendkívül gyors vegetatív- és generatív fejlődés, valamint a folyamatos csapadék és magas páratartalom kedvező feltételeket teremtenek a gombák számára – olvasható a NAK 25. heti szőlővédelmi előrejelzésében.

Az elmúlt héten szinte minden nap esett valamennyi eső. Egy hét alatt 10-110 mm csapadék hullott, a legnagyobb mennyiségben az ország nyugati és északkeleti régiójában. A napi átlaghőmérséklet 20-21°C volt, ami közel megegyezik az ilyenkor megszokottal. Az előrejelzések szerint a csapadék valószínűsége csökken, a héten száraz, kánikulai meleg várható, 32-35°C-os napi maximummal!

A szőlő fenológiai állapota

A szőlő virágzása kiválóan sikerült, és a bogyók rohamos tempóban fejlődnek, már a borsó nagyságot is elérték (BBCH73-75). Egyes fajtáknál a következő héten már a fürtzáródás közeli állapot várható.

A gazdák a hajtásbefűzések végére értek, jelenleg az első csonkázások zajlanak. Lassan sor kerül a gyomirtásra is, hiszen a sok eső hatására nem csak a szőlő fejlődött rohamtempóban, hanem a gyomok is. Lényeges a soraljak tisztán tartása, művelése, gyomirtása és kaszálása. Van, ahol a 4., másutt már a 6. permetezésnél járnak – írja a nak.hu.

Megjelentek a gombabetegségek

A csapadékos időjárásnak köszönhetően sajnos nemcsak, hogy megjelentek a különféle gombafertőzések a magyar szőlő birtokokon, hanem nagyon gyorsan is terjednek.

Lisztharmat

A lisztharmat tünete lehet a fehér, poros bevonat megjelenése a leveleken, hajtásokon és fürtökön. A fertőzött levelek gyakran deformálódnak és sárgulnak. Súlyos esetekben a fertőzés a bogyókra is átterjedhet, amelyek berepednek és elhalnak. A fertőzés korai jelei közé tartozik a levelek fonákján megjelenő szürkés-fehér foltok. Az idő előrehaladtával a foltok egyre nagyobb területeket fednek le, és az egész növényt érinthetik.

Eddig csak kevés helyről jeleztek tünetet, főképp az alföldi ültetvényekből. A kockázat azonban 100%, csak egy-egy csapadék idején csökken néhány órára 80%-ra. Javasolt hatóanyagok:

  • kén
  • fluxapiroxad
  • mefentriflukonazol

Peronoszpóra

A peronoszpóra terjedéséhez a csapadékos időjárás, magas páratartalom és meleg hőmérséklet szükséges. A 18-25°C közötti hőmérséklet, valamint a tartósan nedves levelek ideális feltételeket teremtenek a gomba spóráinak csírázásához és terjedéséhez. Hosszan tartó esők és a nedves, párás környezet különösen kedvez a fertőzés kialakulásának. A sűrű lombfal és gyomok tovább fokozzák a kockázatot, mivel ezek lassítják a levelek száradását.

Június elején már több területen is megjelentek az olajfoltok, például Neszmély, Etyek, Mór, Balaton környéke, Eger és Mátra területein. A csapadék, a magas páratartalom és a hőmérséklet mind kedvező feltételeket teremtenek a számára. A szőlő intenzíven növekedett, gyakori a vastag lombfal, a gyomos soralj és sorköz – így ebben a közegben nagyon gyorsan terjed és alakít ki újabb fertőzéseket. Javasolt hatóanyagok:

  • ditianon+kálium-foszfonát
  • dimetomorf+ametoktradin

Botritisz és feketerothadás

Botritisz tünetről egyelőre nem érkezett hír, azonban a feketerothadás több ültetvényben jelen van, egyelőre a levélen jelentkeznek tünetei – olvasható a nak.hu összefoglalójában.


A botritisz megelőzése érdekében fontos a szellős lombfal kialakítása és a felesleges hajtások eltávolítása, hogy a levelek gyorsabban száradjanak. A megfelelő ültetési távolság és metszés technikák alkalmazása szintén segít csökkenteni a fertőzés kockázatát. Használjunk botritisz elleni gombaölő szereket a virágzás és a bogyók növekedésének kritikus időszakaiban. Kerüljük a túlzott nitrogén műtrágya használatát, mivel ez elősegítheti a lombozat túlzott növekedését és a betegség terjedését. A fertőzött növényi részek eltávolítása és megsemmisítése szintén fontos a fertőzés terjedésének megakadályozására.

A feketerothadás elleni védekezéshez elengedhetetlen a rendszeres permetezés, különösen a virágzás és a bogyók fejlődése idején. Használjunk olyan fungicideket, amelyek hatékonyak a feketerothadás ellen. Fontos a fertőzött részek eltávolítása és megsemmisítése, hogy megakadályozzuk a gomba terjedését. A megfelelő tápanyagellátás és a kiegyensúlyozott növényvédelem szintén hozzájárulhat a védekezés hatékonyságához. Emellett ügyeljünk a szellős lombfal kialakítására és a sorok közötti gyomirtásra, hogy csökkentsük a párás környezet kialakulását.

Kártevők

Megkezdte rajzását a tarka szőlőmoly második nemzedéke, ezért érdemes napi szinten jegyezni a fogásokat és szükség esetén védekezni ellene. Az intenzív növekedés miatt gyakran fordulnak elő hiánytünetek. A tervezésben sokat segíthet a virágzáskor vett levélminta eredménye. Ügyeljünk a P, K mellett most a Mg, Fe, Zn, Ca-szintekre is!

A szőlőtermesztők számára a június különösen mozgalmas időszak, mivel a gyors növekedés és a kedvező időjárási feltételek nem csak a szőlő, hanem a gyomok és kártevők szaporodásának is kedveznek. A folyamatos figyelem, a rendszeres permetezés és a megfelelő tápanyagellátás kulcsfontosságú a sikeres termés érdekében.