Mezőgazdasági hírek

Újabban a tenger fenekén érlelik a borokat

2021. március 8., hétfő

Argentin borászok olyan tapasztalatok eredményeit tették közzé, amelyek szerint a palackozott borok tengerben való egyéves érlelése egyenértékű a három éves hagyományos pincében történővel.

A technológiai vállalatok folyamatosan próbálnak olyan megoldást találni, amely elősegítené az italok, például a whisky, vagy a brandy gyorsabb érését. Néhány kidolgozott megoldás lehetővé teszi, hogy jó minőségű alkoholt állítsanak elő néhány nap alatt az évek helyett. A bor esetében az érlelés és az öregedés folyamata is nagy hatással van az ital végső ízére, de a cél elérése érdekében nem mindig szükséges újabb és újabb technológiákhoz folyamodni.Néha, csakúgy, mint az argentin Wapisa pincészet esetében, elegendő kihasználni a természet, pontosabban az óceán előnyeit.

A pincészet bejelentette, hogy 1500 darab 1,5 literes palackot helyezett el a 2017-es Malbec borukból , egy “tengeri terroir-ba” az Atlanti-óceán argentin partjainál 6–15 méter mélységben a víz felszíne alatt. A bor nyomás és hőmérséklet hatására érlelődött, 9 hónap elteltével pedig kivették az óceánból, és összehasonlították ugyanazzal a fajtával, amelyet hagyományos pincében érleltek.– Kíváncsiak voltunk arra, hogy a víz alatti érlelés a fiatal borok számára mit jelent a hosszabb érlelésű borokkal szemben. Vakkóstolón hasonlítottuk össze a kétféle érlelés eredményét.A különbség lenyűgöző volt, a kísérleti eljárás során érlelt bor teltebb, elegánsabb és frissebb ízű volt – mondta Patricia Ortiz, a borászat alapítója.

Ortiz idézi a tudósok kutatását is, miszerint a víz alatt i érlelés egy éve megfelel a pincében töltött három évnek. A közeljövőben a Wapisa mindkét típusú bort kínálja vevőinek, ösztönözve a vásárlókat a különbség értékelésére.

Már több borászat is próbál víz alatti érlelőhelyeket használni a bor előállítási folyamatában, tapasztalataikat közös konferencián osztják meg, az elsőt 2019 végén tartották Underwater Wine Congress elnevezéssel Bilbao haditengerészeti központjában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu