Mezőgazdasági hírek

Újabb szereket vonnak ki a forgalomból: ezektől a termékektől elbúcsúzhatnak a gazdák

2020. október 30., péntek
Az Európai Unió Növények, Állatok, Élelmiszer és Takarmány Állandó Bizottsága (Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed, SCoPAFF) szavazásán eldőlt, hogy nem újítják meg a mancozeb gombaölő hatóanyag engedélyét. A mancozeb hatóanyagú növényvédő szerekkel a gazdák a burgonyavész és az alternária ellen védekeznek.

Várhatóan egy hat hónapos értékesítési időszak fog következni, amelyet egy ugyancsak hat hónapos felhasználási időszak követ majd, ami azt jelenti, hogy a terméket a 2021-es szezonban továbbra is használhatják majd a gazdák – mondta Hazel Doonan.

A mancozeb elvesztése kihatással lesz a gombaölő szerekkel szembeni rezisztencia kezelésére a burgonyavész elleni védekezésében, jelentette ki John Sarup, a Spud Agronomy szakembere. A mancozeb az egyike azoknak a növényvédő szereknek, amelyeknél kicsi az esélye, hogy a kórokozók és/vagy kártevők rezisztenciát építenek ki vele szemben, így más, magasabb kockázatú növényvédő szerekkel együtt, vagy azok helyett is használható. John Sarup arra is felhívta a figyelmet, hogy a mancozeb alternatívái, így például a mandipropamid és a ciazofamid esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy a károsítók rezisztenssé válnak vele szemben.A mancozeb viszonylag olcsó is, mutatott rá John Sarup. Egy Curzate-kezelés (amelyben cymoxanil és mancozeb hatóanyag van) hektáronként 10-12 font (4-5 ezer forint), míg a legtöbb alternatíva 18-22 fontba (7-9 ezer forintba) kerül hektáronként. A Mancozeb ráadásul az alternária elleni védekezés szempontjából is különösen hasznos. Ahogy az időjárás egyre melegebb és párásabb lesz, úgy lesz egyre gyakoribb az alternária Nagy-Britanniában. Egyes népszerű fajták kezdenek érzékennyé válni rá, mondta John Sarup.

A szakember szerint az alternária ellen lehet úgy is védekezni, ha az ember több nitrogént használ fel, ezzel vissza lehet szorítani a kórokozót. De hacsak a gazda nem alkalmaz egyidejűleg dikvátot, a kezeléssel a növényt is megöli. (A dikvát hatóanyag engedélyét az Európai Unió már 2018-ban visszavonta, az Egyesült Királyságban viszont még lehet használni.) A difenokonazol még használható, de a hatékonysága nem a legjobb, egy másik növényvédő szer engedélyezése pedig még nincs eldöntve, így a brit burgonyatermelők kellemetlen helyzetben találhatják magukat 2021-ben.

Forrás: agrarszektor.hu