Mezőgazdasági hírek

Újabb problémákat okoz a gázválság Európában

2022. szeptember 12., hétfő

A gáz tartósan magas ára az agráriumban és az élelmiszeriparban is érezteti hatását. A holland üvegházak és a német pékségek sem jelentenek kivételt. A holland üvegházak közel egynegyedével csökkentették a gázfelhasználást.

Németország pékségei, amelyek évente 15 milliárd euró körüli forgalmat bonyolítanak le, négyszeres villanyszámlára számítanak.

A holland ipar 40%-a bajban van, a virágtermesztőket sújtja a leginkább a gáz árának emelkedése. Vannak, akik a felesleges villamosenergia eladásával boldogulnak, de közben egyes termények termelése Spanyolországba, Marokkóba, Kenyába költözhet. Pieter Wijnen, egy üvegháztulajdonos a zöldségtermesztésre szeretne koncentrálni, de mióta Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, élete inkább a gáz- és villanyárak körül forog, nem pedig a piros és sárga kaliforniai paprika vagy az uborka körül.

“Egy ilyen üvegházban télen fűteni kell” – mondta a dél-hollandiai Limburg tartományban található 32 hektáros létesítményéről, ahol 11 millió kilogramm paprikát termesztenek évente, amelyek közül sok a német szupermarketekbe kerül.

Kisebb terület

Wijnen többek között csökkentette azt a területet, amelyet ezen a télen melegen fog tartani a Wijnen Square Cropsnál, és kevesebb ám nagyobb uborkát termeszt – valamint a megtermelt felesleges villamos energiát visszaadja a hálózatnak a költségek fedezésére.

Az üvegházak hozzájárultak ahhoz, hogy Hollandia a világ második legnagyobb mezőgazdasági exportőre az Egyesült Államok után. A 8 milliárd eurós szektor azonban olcsó gázzal nőtt fel, és most olyan válsággal néz szembe, amely felgyorsítja az átállást más energiaforrásokra, és sok vállalkozás csődöt jelenthet.

A Glastuinbouw Nederland iparági csoport szerint 3000 tagjának akár 40%-a is pénzügyi nehézségekkel küzd. Ez azt jelentheti, hogy kevesebb a szezonon kívüli gyümölcs, zöldség és virág az európai szupermarketekben, és a termelés a melegebb klímájú országokba, például Spanyolországba, Marokkóba és Kenyába kerülhet.

Zuhan a holland gázfelhasználás

Egészen a közelmúltig a holland üvegházak évente körülbelül hárommilliárd köbméter gázt használtak fel, ami az országos összmennyiség 8%-át jelenti. Ez csökken a megújuló alternatívák elérhetővé válásával. A Holland Statisztikai Hivatal szerint az ipar gázfelhasználása 23%-kal zuhant az év júniusáig tartó időszakában. “Számos termelő úgy dönt, hogy bezárja üzletét, mert nem számítanak semmiféle változásra rövid távon” – mondta Michel van Schie, a Royal HollandFlora szövetkezet vezetője.

Tízezer német sütőipari cég kerülhet bajba

Peter Hemmerle német pékségtulajdonos arra számít, hogy cége éves villanyszámlája megnégyszereződik, 1,2 millió euróra nő, mivel az ukrajnai háború kitörése óta emelkedtek az energiaárak. A Muelheim an der Ruhr-i Heinz Hemmerle péksége elektromos áramra szorul dagasztógépeinek és hűtőkamráinak működtetéséhez, kemencéi pedig gázzal működnek, amelynek ára szintén rohamosan megugrott a csökkenő orosz import miatt. A 170 dolgozót foglalkoztató és városszerte 13 pékséget üzemeltető céget az emelkedő nyersanyagárak, mint például a cukor, a liszt, a tej és a vaj is nehezítik.

“Aztán ott vannak a személyi költségek, amelyeknek növekedniük kell, hogy az alkalmazottaink is meg tudjanak élni a bérükből” – mondta Hemmerle, a pékség társtulajdonosa a Reutersnek.

A cég egyike annak a mintegy 10 000 sütőipari cégnek Németországban, amelyek megkongatják a vészharangot, hogy a megnövekedett költségeket már nem lehet egyszerűen áthárítani azokra az ügyfelekre, akik már most vonakodnak az alapvető élelmiszerek megvásárlásától, miközben az infláció majdnem eléri a 8%-ot.

56 kg kenyér háztartásonként

Németországban háztartásonként körülbelül 56 kg kenyeret fogyasztanak, Európa legnagyobb gazdaságában ez az első számú alapélelmiszer, az ország híresen büszke kenyérkultúrájára és csaknem 3000 kenyérfajtára. A szektor éves forgalma mintegy 15 milliárd euró.

A pékségek igyekeznek optimalizálni működésüket és az általuk kínált kenyérválasztékot. Az olaj- vagy elektromos sütőre való átállás szintén egy lehetőség, de költséges és időigényes – tette hozzá, és arra számít, hogy egyre több pékség zár be, ha az energiaköltségek nem csökkennek gyorsan.

A német kormánykoalíció 65 milliárd eurós segélycsomagot jelentett be, hogy segítse a polgárokat és a vállalatokat megbirkózni az inflációval. Az energiaintenzív cégek összesen 3 milliárd eurót kapnak ebből a kedvezményből idén és jövőre.

Forrás: agroforum.hu