Mezőgazdasági hírek

Új technológia törhet be a magyar agráriumba: ez sok folyamatot egyszerűbbé tehet

2021. január 7., csütörtök
Az agráriumban rengeteg adat keletkezik, amelyek jellemzően a felhőben kötnek ki. A blockchain technológiával mind a feltöltő, mind a feldolgozó biztos lehet benne, hogy hiteles, eredeti adatokkal dolgozik – mondta Solymos Gyula, a 4iG műszaki-vezérigazgató-helyettesi tanácsadója az Agrárszektor 2020 Konferencián. A szakember beszélt a technológia további lehetséges felhasználásairól és arról a platformról, amelyet a 4iG kezdett el fejleszteni.

Egyre gyakrabban lehet arról hallani, hogy különböző cégeknek feltörik a szerverét és illetéktelenek jutnak hozzá a különböző adatokhoz, ezért nagyon fontos, hogy ezek biztonságosan, megmásíthatatlanul és lekérdezhető módon legyenek tárolva, a hitelességük pedig igazolható legyen. Solymos Gyula szerint a blockchain technológia erre teljesen alkalmas, és akkor is az ember segítségére lehet, amikor valaki egyik felhőszolgáltatótól a másikhoz, vagy egy saját tárolóra szeretné átvinni az adatait.

Solymos Gyula beszélt arról, hogy a smart contractok segítségével új integrátori és szolgáltatói együttműködések alakulhatnak ki. A felek digitális szerződésben rögzítik, milyen munkavégzésért milyen díjazás jár, és amikor az egyik fél igazolja, hogy elvégezte a feladatot, lefut a program, és automatikusan megtörténik a kifizetés, külön banki átutalás indítása nélkül. A szakember szerint a megoldás egy újfajta közösségi gazdálkodást is el tud indítani: ennek során a felek megállapodhatnak abban, hogy egy bérbe adott földnek a bérleti díja például a közös hozam alapján osztódik meg a bérbeadó és az azt megművelő között. Így a bérleti díj tekintetében sokkal kisebb kockázatot vállal akár az, aki megműveli a földet, a bérbeadó pedig nagyobb jövedelmet szerezhet jó hozam esetén.A technológia előnye az is, hogy nemcsak a tisztán digitális adatokkal működik, kézzel írt dokumentumok is hitelesíthetőek, csak egy hash-értéket kell képezni a digitalizált dokumentumról, ami aztán feltölthető a blockchainbe, és a továbbiakban ellenőrizhető a hitelessége. Solymos Gyula szerint ennek nagy szerepe lehet a fényképek és különböző anyagok digitalizálásában, például ha történik egy káresemény, és azt a gazda befotózza, és elküldi hivatalos csatornákon keresztül a biztosítónak, az ezek alapján digitális úton már el tudja rendezni a dolgot.

Természetesen nem érthet mindenki a blockchain technológiához, és nem is kell, mert ugyanúgy, ahogy a felhőszolgáltatásokat is szolgáltatótól vesszük igénybe, a 4iG is elkezdett építeni egy blockchain-platformot, amelynek segítségével a már meglevő alkalmazásokhoz, interfészeken keresztül biztosítani tudjuk az adatok hitelesítését – mondta Solymos Gyula.

A szakember elmondta, hogy a 4iG kész új alkalmazások, illetve új smart contract alapú folyamatoknak, és alkalmazások megalkotására is, amire a platformjuk megfelelő alapot tud biztosítani. Elmondása szerint a cég nemcsak technológiai fókuszú, szemléletük túlmutat az IT megoldásokon. A cég hisz az együttműködésekben, a közös innovációkban, és abban, hogy az üzletfeleik tudják legjobban megmondani azt, hogy milyen megoldásokra van szükségük.

Forrás: agrarszektor.hu