Mezőgazdasági hírek

Új rovarölőt engedélyeztek a repcére a betiltás előtt álló szerek helyett

2018. június 8., péntek

Várhatóan még az idén további korlátozásokat vezetnek be repcében hatékony neonikotinoid tartalmú rovarölőszerekre. Azonban a repce nem marad védelem nélkül: engedélyt kapott ugyanis az a szer, amely kiválthatja a korlátozás alá kerülő hatóanyagokat. Az új rovarölőt januárban engedélyezték.

Hazánkban ez év januárjában engedélyezték a ciantraniliprol hatóanyagú, Lumiposa nevű csávázószert, amellyel kiválthatók egyes neonikotinoidok. A repcevetőmag kezelésére alkalmas készítményekkel ezentúl neonikotinoidok nélkül is megvédhető a rovarkártevőktől a repce. A készítményt egyelőre kizárólag ennél a növénynél lehet használni – írta a Magyar Idők.

Mindaz a küzdelem, ami a magyar méhészek és a repcetermesztők között az utóbbi években lejátszódott, nyugvópontra kerülhet. Az új készítmény engedélyezésének köszönhetően pedig a magyar repcetermesztés továbbra is biztonságosan működhet a jövőben – mondta a Magyar Időknek Nagy István agrárminiszter.

További korlátozások léptek életbe hazánkban is

Az újonnan kinevezett miniszter azt is elmondta, hogy a nemrégiben megszületett európai uniós döntés értelmében hazánkban is további korlátozásokat vezetnek be az érintett három neonikotinoid (tiametoxám, klotianidin és imidakloprid) hatóanyag felhasználására. A tagállamok többsége ugyanis megszavazta azt a brüsszeli javaslatot, amely megtiltja a szóban forgó hatóanyagok szántóföldi felhasználását. A jogszabályt ugyanakkor még nem tették közzé, a hatóanyagok felhasználása pedig zárt üvegházakban továbbra is engedélyezett marad.

A döntést komoly vita előzte meg. A beporzókra gyakorolt káros hatást az elmúlt években több vizsgálat is igazolta, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) például ez év februárjában tette közzé jelentését, amely a 2013 óta megjelent kutatási eredményeket összegzi. A szervezet ebben azt közölte, hogy a tanulmányok alapján nem kizárható, hogy ezen szerek felhasználása kockázatot jelent a házi, a posz- és a vadméhek egészségére.

A betiltást ellenzők viszont több fórumon hangsúlyozták, hogy ez a típusú rovarölő szer nagyon nehezen helyettesíthető a szántóföldi növénytermesztésben. Az eddigi gyakorlat is azt mutatja, hogy a hektáronként pár grammnyi csávázószer helyett a gazdáknak az egész táblát kezelniük kell. Ráadásul ezt egy szezonban akár többször is, ami több liternyi egyéb rovarölő szer felhasználását jelenti – írta a Magyar Idők.

Nagy István a lap kérdésére megerősítette: hazánk mindezidáig azért tartott ki a neonikotinoidok használata mellett, mert minden olyan szer, amely a helyettesítésére szolgálhatott, 10-15-ször nagyobb környezetkárosítással járt volna, miközben az említett csávázószer szabályos és szakszerű felhasználásával minimalizálni lehetett a beporzókat érintő veszélyt.

A gyomirtókat is megvizsgálják

Hamarosan felülvizsgálják az összes, Magyarországon engedélyezett, glifozáttartalmú készítmény engedélyét. Így döntés születhet arról is, hogy indokolt-e a felhasználás korlátozása, illetve szükség van-e a vásárlásához és felhasználáshoz kapcsolódó forgalmi kategória módosítására. A glifozát egy régóta ismert gyomirtó anyag, amelyet széles körben használ a mezőgazdaság. Jelenleg ez a világon a legnagyobb arányban használt szer. Az Európai Unióban forgalomban lévő hatóanyagokat rendszerint 10 évente felülvizsgálják, így ellenőrzik, hogy az új tudományos adatok alapján is megfelelnek-e a jóváhagyási követelményeknek. Az értékelés szakaszában több környezetvédő szervezet bírálta a hatóanyag létjogosultságát, és próbált tudományos érveket felhozni a megújításának megakadályozására. Az elhúzódó és politikailag érzékeny eljárás végső szakaszában a kémiai anyagok toxikológiai besorolásáért felelős Európai Vegyi Anyag Ügynökség nem talált olyan bizonyítékot, amely szerint a glifozátot emberi egészségre károsnak kellett volna nyilvánítani. A bizottság ezután megállapította, hogy nincs tudományos akadálya annak, hogy a szer újra megkapja az engedélyt. Azonban 5 év múlva ismét felül kell vizsgálni a hatóanyag használatát.

Share Button

Forrás: magro.hu
Share