Mezőgazdasági hírek

Több, mint hobbiállat – az alpaka

2021. június 10., csütörtök

Házánkban mintegy 3-400 alpakka él, amelyeket nem csak hobbiból tartanak. Van ahol az alpaka látogatókat vonz, míg másutt inkább a gyapját hasznosítják. 

Mintegy két évtizeddel ezelőtt a hazánkba nyugdíjasként betelepülő németek és hollandok honosították meg Magyarországon az alpakákat. Azótasokan kedvet kaptak a tenyésztésükhöz, hiszen a takarmányozásuk nem drága, a gyapjuk viszon igen kelendő. Van hol a fő bevételi forrást a látogatók jelentik,

akik testközelből akarják megtapasztalni, hogy milyen is a egyébként Dél-Amerikában őshonos, kedves jószág, amely a tevék rokona. Egy ilyen vendégváró hely a Jobaházán lévő Alpakafarm is, ahol a házigazda Demjén Mihály fogadott minket. 

Demjén Mihály farmján jelenleg 14 alpaka él, amelyeket a Hollandiában élő lánya honosított meg édesapja udvarán 2008-ban. 

A jószágok haszna azonban nem csak az, hogy a turistáknak látványosságként szolgálnak, hanem értékesítik a gyapjújukat. E tekintetben az árat a gyapjú minősége a szálvastagsága határozza meg; minél vékonyabb, annál értékesebb. A legdrágább az elő nyírásból származó bébialpaka-gyapjú. Érdekesség, hogy minden egyes alpaka gyapjúját külön tárolják, és dolgozzák fel. Évente egyszer ad gyapjút az állat, és egy felnőtt, kifejlett állatról nagyjából három kiló hasznos gyapjú származhat. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu