Mezőgazdasági hírek

Tetvek, molyok és legyek keserítik most a kertészeteket

2018. május 28., hétfő

Az elmúlt napok időjárását főként a kiszámíthatatlanul tornyosuló gomolyfelhőkből hulló változó mennyiségű csapadék jellemezte. A napi hőmérséklet néhány fokkal csökkent ugyan, de nyáriasan meleg továbbra is az idő. Minden növénykultúra számára hiányzik az országos eső, bőséges csapadékkal. Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedvez a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.

Általánosan elmondható, hogy szinte minden növénykultúrában a levéltetvek tömeges elszaporodását lehet megfigyelni. A mérsékelten meleg és párás mikroklíma miatt néhány nap alatt képes a kártevő akár 100 %-os fertőzést kialakítani a termesztett és vadon élő növények széles körében.

A tetvek és molyok jelentik most a legnagyobb veszélyt az almaültetvényeken (Fotó: Pixabay, Tama66)

Almásaikban folyamatos és tömeges az almamoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása. A kihelyezett feromon csapdák most is elhúzódó repülést jeleznek, ami folyamatos védekezést feltételez a termelők részéről. A molyok rajzása mellett kiemelkedően magas a levéltetű fertőzés, mely szinte minden hajtásvéget érint. Halaszthatatlan a kezelés felszívódó hatású rovarölővel. A számítógépes növényvédelmi szoftverek folyamatos baktériumos tűzelhalás fertőzést jeleznek, sőt kisebb- nagyobb hajtáselhalást több gyümölcsösben meg is figyeltek. A fertőzött hajtások megsemmisítésével, illetve rézhidroxid hatóanyagú készítmények bevetésével mérsékelhetjük a károkat. A tűzelhalás mellett általános a varasodás- és a lisztharmat fertőzésveszély, ellenük most szisztemikus és kontakt gombaölők kombinációját érdemes használni.

Szőlő ültetvényeinkben csökkenőben a tarka szőlőmoly rajzása, de a későn kelő hernyók miatt rendszeresen ellenőrizni kell a virágzásnak indult szőlőfürtöket. Ebben a fenológiai stádiumban a növény fokozottan érzékeny minden fertőzés iránt, ezért az első tünetek megjelenésekor azonnal védekezzünk a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkerothadás ellen. Fontos tudni, hogy a szürkerothadás már ebben az időszakban is megbetegítheti a szőlő fiatal hajtásait és fürtkezdeményeit.

A meggyet és a cseresznyét a levéltetvek és a cseresznyelegyek változatlanul veszélyeztetik. A cseresznyelegyek rajzása ültetvényenként erősen változó, ezért fontos a sárga fogólapok rendszeres figyelése, mert amíg tart a rajzás, addig védekezni is kell a kártevő ellen.

A szilvamoly rajzása szintén erősnek mondható. A természetes gyümölcstisztulás mellett ügyeljünk arra, hogy a maradék termés nehogy a molyok áldozata legyen. A feromon csapdákat rendszeresen ellenőrizni kell, a kártevőnek ugyanis három nemzedéke van. A lombozatot most a levéltetvektől kell megszabadítani, illetve előzzük meg a sztigminás levéllikasztó betegség és a vörösfoltosság megjelenését.

Javában tart a szabadföldi szamóca érése. A termést ebben az időszakban a szürkerothadás és az antraknózis veszélyezteti. Veszély esetén csak rövid várakozási idejű készítményt használhatunk a kórokozók ellen.

A meleg idő hatására gyorsan kikeltek a babvetések. a növények alig arasznyi méretűek, és általános ezeken is a fekete levéltetű fertőzés. Most még használhatunk hosszabb várakozási idejű készítményt a tetűfertőzés felszámolására.

Forrás: magyarnövényorvos.hu, magro.hu

Share