Mezőgazdasági hírek

Telt házas szakmai napok a 2024-es Agrárközösség – MATE Roadshow-n

2024. február 20., kedd

Az Agrárközösség által szervezett és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) támogatásával három kiemelkedő helyszínen – Gyöngyösön, Kaposváron és Lajosmizsén – zajlottak le az idei mezőgazdasági szektor legfrissebb trendjeit és lehetőségeit bemutató szakmai napok 2024. február 14. és 16. között. Mindhárom esemény telt házas volt, ami jól tükrözi az agrárszektor iránti növekvő érdeklődést és elkötelezettséget.

A három napos szakmai rendezvény főbb témái a következők voltak:

Precíziós Akadémia – a jövő gazdáinak képzése

A Precíziós Akadémia az Agrárközösség egyedülálló felnőttképzési programja, amely az adatalapú gazdálkodás gyakorlati és elméleti alapjait kínálja a gazdálkodóknak. Célja, hogy a precíziós gazdálkodási módszereket hatékonyan alkalmazó szakembereket képezzen.

A képzés elméleti és gyakorlati modulokból áll, amelyek különböző helyszíneken zajlanak. A program elsősorban azoknak szól, akik nem rendelkeznek elegendő előképzettséggel vagy idővel a precíziós gazdálkodási ismeretek önálló elsajátítására, és szakértői segítségre van szükségük ezen a területen.

2024-es KAP pályázatok – miért érdemes pályázni a gazdáknak

A Közös Agrárpolitika (KAP) 2024-es pályázati lehetőségei kiemelt figyelmet kaptak a rendezvénysorozaton, amelyek kulcsfontosságúak a gazdálkodók számára a támogatások és fejlesztési források eléréséhez.

A 2024-es évben több mint 69 pályázati kiírás várható, amelyek az erdőgazdálkodástól kezdve a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokig széles spektrumot ölelnek fel. A támogatások célja, hogy elősegítsék a földhasználat változását, az állatjólétet, az öntözésfejlesztést és számos más területet, ezzel is támogatva a mezőgazdasági termelőket és a vidéki térségeket.

Az érdeklődők megtudhatták azt is, hogy a KAP pályázatok között kiemelt figyelmet kapnak a fiatal gazdák támogatásai, amelyek a generációváltást és a mezőgazdaságban tapasztalható elöregedés lassítását célozzák. Ezen felül jelentős források állnak rendelkezésre a mezőgazdasági üzemek fejlesztésére, az ammóniakibocsátás csökkentésére, a zöld jövő feltételeinek megteremtésére, valamint a vidéki, nem mezőgazdasági termelés támogatására is.

Az élelmiszer-feldolgozás és a kertészeti ágazat fejlesztésére is jelentős összegeket különítettek el, ösztönözve ezzel a hazai élelmiszeripart és a mezőgazdasági kisüzemek fenntartható fejlődését.

Mentorprogram gazdáknak

A tapasztaltabb gazdálkodók és a szektorban újonnan érkezők közötti tudásmegosztást elősegítő mentorprogramok is fontos szerepet kaptak.

Az agrárdigitalizáció jelentősége napjaink mezőgazdaságába

A digitalizáció és a robotizáció kulcsfontosságú a mezőgazdaság modernizációjában, mivel növeli a termelékenységet, csökkenti a költségeket és javítja a fenntarthatóságot. Az előadásokon szakértőink bemutatták az adatvezérelt döntéshozatal jelentőségét, mely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy pontosabban kezeljék a mezőgazdasági erőforrásokat, csökkentsék a pazarlást és optimalizálják a termelést.

Az ilyen technológiák, mint a műholdas térképezés, a precíziós gazdálkodás és az automatizált rendszerek, lehetővé teszik a mezőgazdasági termelés hatékonyabb és fenntarthatóbbá tételét. A tejtermelésben alkalmazott robotizáció kiemelt figyelmet kapott, bemutatva, hogyan képesek az automata fejőrendszerek és egyéb intelligens technológiák átformálni a hagyományos tejgazdaságokat.

A drónok mezőgazdasági alkalmazásainak legújabb fejlesztései is szemléltetésre kerültek, amelyek jelentősen hozzájárulnak a precíziós gazdálkodáshoz.

Precíziós átállás jelentősége

Az előadások középpontjában a precíziós mezőgazdaságra való átállás állt, amely az erőforrások hatékonyabb felhasználásával és a termelés optimalizálásával járul hozzá a fenntarthatósághoz.

Új jogszabályok ismertetése az agráriumban

Az agrárszektorra ható legújabb jogszabályi változások is terítékre kerültek, amelyek megértése és alkalmazása elengedhetetlen a gazdálkodók számára.

Agrárfinanszírozási lehetőségek

A finanszírozási lehetőségek bemutatása segítette a résztvevő gazdákat abban, hogy szakértőink segítségével pontosan megismerhessék az elérhető hitelforrásokat és azok igénybevételének módjait.

Ezek a szakmai napok nem csupán az aktuális trendek és innovációk megosztására szolgáltak, hanem lehetőséget biztosítottak a mezőgazdasági szakemberek, gazdálkodók és érdeklődők számára a tapasztalatcserére és a hálózatépítésre is. Az Agrárközösség által szervezett és a MATE által támogatott események sikere rávilágít arra, hogy a magyar agrárszektor aktívan keresi a fejlődési lehetőségeket és nyitott az újításokra.

A három napos rendezvénysorozat összességében hozzájárult a mezőgazdasági közösség erősítéséhez, és megerősítették a MATE elkötelezettségét az agrárszektor támogatása és a tudás megosztása mellett. A résztvevők pozitív visszajelzései és a nagy érdeklődés bizakodásra ad okot a jövőbeli agrárinnovációk és fejlesztések terén.