Mezőgazdasági hírek

Téli problémák a terményfertőtlenítés során

2021. november 8., hétfő

A 2021. évi vegetációs időszak lassan a végéhez közeledik. A legtöbb mezei termény már a tárolókban van. A megtermelt árura azonban nem csak kinn a szántóföldön leselkednek különböző károsítók, hanem a raktározás során is. Jelenlétük már önmagában is eladhatatlanná teheti a megtámadott terményt, de kártételük olyan fokú minőség romlást is előidézhet, amely a károsítóktól való mentesítés után is csökkenti az adott tétel értékét és eladhatóságát.

Vállalhatatlan állapotú szerfás szükségtároló

A raktárakban előforduló kártevőkkel igen sok gazdálkodó csak akkor szembesül, amikor értékesíteni szeretne egy adott tételt és kiderül, hogy az áru „bogaras”. A raktári károsítók megjelenését és elszaporodását ezernyi tényező okozhatja, amelyek közül néhányat itt megemlítünk:

  • A raktár eleve alkalmatlan a szerepére. A kérgezetlen fa oszlopok, a furnérlemez oldalfalak pl. mind kiváló búvóhelyet jelentenek a kártevőknek az itt – ott sajnos még mindig fellelhető „szerfás” tárolókban, de más szükségtárolókban is.
  • A raktár nedvesedik, ázik. Mindegy, hogy alulról (ha a külső talajszint magasabb a raktár aljánál), vagy felülről. A nedvesség hatására beinduló csírázás, majd rothadás mágnesként vonzza a raktári kártevőket.
  • A raktárban bizonytalan eredetű, ellenőrizetlen állapotú, igen gyakran más, netán ismeretlen tulajdonoshoz köthető tételek is vannak, amelyeknek vagy „nincs gazdája”, vagy a tulajdonosa nem foglalkozik az adott tétel fertőzöttségével, állapotával.
  • A raktárban minden (is) van, amely nem oda való. Ezek a tárgyak sokszor kimaradnak a fertőtlenítésből és folyamatos visszafertőzési forrást biztosítanak.
  • A raktárban már évek óta nem volt rendes takarítás, a sarkokban,az oszlopok mellett évtizedes porréteg található, amely kiválóan elrejti az alatta tevékenykedő károsítókat és védi is őket mind a permetező szerektől, mind pedig némiképp a gázosító szerektől is.

A raktári károsítók elleni védekezés alapja a kellő raktári higiénia kialakítása. Nyilvánvalóan most, amikor tele vannak a tárolók, már nem lehet takarítani, de az oda nem való dolgoktól bármikor meg lehet szabadítani a raktározásra szolgáló építményeket.

A bemelegedett, csírázó termény vonzza a károsítókat

Nagyon fontos, hogy a betárolt termények állapotát (hőmérséklet, nedvesség, károsítók) folyamatosan ellenőrizzük. Erre a jelenlegi időszakban azért is van nagy szükség, mert a hőmérséklet kezdi elérni azokat az értékeket, amikor a terményben levő kártevők ellen a leggyakrabban használt védekezési módszerrel, a gázosítással már nem lehet hatékonyan védekezni.

A hidegben valamennyi károsító életfolyamatai lelassulnak, a melegkedvelő fajok esetében, mint pl. a rizs zsizsik ez még jelentősebb. A lelassult életfolyamatok többek között a légzés intenzitásának drasztikus csökkenését is jelentik, ezért a károsítók egyszerűen „nem veszik fel a gázt”, így a kezelést túlélhetik. Jó néhány károsító eleve olyan nyugalmi állapotba kerül a hideg hatására (pl. bebábozódik, mint a raktárakban károsító molyok), amikor életfolyamatai eleve sokkal lassabbak, mint más fejlődési stádiumban.

A hideg körülmények a gázosító szerekből a konkrét hatóanyag, a foszforhidrogén gáz felszabadulását is erősen lassítják. A gáz lassú fejlődése miatt ilyenkor sokszor nem tud kialakulni a kártevők elpusztításához szükséges gáz koncentráció, ez által a gázosítás eredménytelen lesz.

A hazánkban jelenleg alkalmazott alumínium foszfid hatóanyagú biocid készítmények +5oC termény hőmérséklet alatt már bizonytalan hatékonyságúak, ezért használatuk ekkor már nem javasolt. A magnézium foszfid hatóanyagú készítmények használata engedélyezett ugyan +5oC hőmérséklet alatt is, de ilyen esetben a rendkívül hosszú expozíciós idő alatt fenn áll a veszélye annak, hogy a gáz egy része „elvész”, azaz valahol kijut a gáztérből. Az is megtörténhet, hogy tovább hűl a környezet és a beállt fagyos körülmények miatt a megkezdett gázosítás eredménytelen lesz.

Mezei gabonamoly imágója

Fagyos környezetben, azaz 0oC alatt tilos gázosítani! Ezt a gázosításra engedélyezett készítmények engedély okiratában bárki ellenőrizheti. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy itt nem a levegő, hanem a gázosítandó termény hőmérséklete a mérvadó.

Jelen időszakban az átvételi árak további emelkedésében bízva nagyon sok termelő még nem gondol az értékesítésre. Ennek ellenére igen erősen ajánlott, hogy minden termelő vizsgálja meg legalább most a raktározott terményei állapotát. Ha vannak a terményben károsítók, most még egy gázosítással jó eséllyel meg lehet tőlük szabadulni. A tél eleji időszakban a kártevők aktív terjedésére már nem igazán kell számítani, így egy most elvégzett gázosítás – hacsak nincs a raktárban egy erős visszafertőző forrás – hosszú időre biztosíthatja a termény fertőzés mentességét. Később, a mostaninál hűvösebb időjárás esetén hatékony gázosításra jó eséllyel már nem lesz lehetőség.

Forrás: agroforum.hu