Mezőgazdasági hírek

Tavaly több mint 580 millió euró értékben foglaltak le hamis árut az EU külső határain

2018. október 10., szerda

A hamis áru özönlik Európába. Mintegy 41 millió hamis terméket foglaltak le az Európai Unió külső határain a tagállamok vámhatóságai. Ez tavaly összesen 580 millió értékben történő elkobzást jelentett. Bár az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a lefoglalt áruk száma és értéke csökkent a 2016-os adatokhoz képest, a mindennapos használatú, egészségre és biztonságra veszélyes termékek – például a gyógyszerek, a játékok és az elektromos cikkek – ezen belüli aránya 43 százalékra nőtt.

A Magyar Távirati Iroda számolt be arról, hogy a legnagyobb arányban élelmiszeripari termékeket (24 százalék), játékokat (11 százalék), cigarettát (9 százalék) és ruhákat (7 százalék) koboztak el a hatóságok. A lefoglalt termékek 65 százaléka tengeren keresztül érkezett az EU-ba, ezt a légi szállítás követte 14 százalékkal, valamint a közút és a posta 11 százalékkal.

Az Európába érkező hamis áru egy jelentős része élelmiszer

A hamisított áruk behozatalának megfékezése javítja a foglalkoztatottságot és segíti a gazdaság egészét. Az Európai Unió támogatja a szellemi tulajdon védelmét, folytatja a fogyasztók egészségének és a vállalkozások megóvását – mondta Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos.

India, Kína és Törökország a forrás

A hamisítványok legnagyobb részben Kínából származnak, a hamisított ruhák többsége viszont Törökországból, a gyógyszerek pedig Indiából jöttek az Unióba. A brüsszeli közlemény szerint az elkobzott áruk mintegy 90 százalékát megsemmisítették.

Arról pedig itt írtunk korábban, hogy évi 147 élelmiszerbotrány van Magyarországon. Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerében (RASFF) közzétett csaknem négyezer bejelentés kevesebb mint 0,7%-a érintett magyar előállítású terméket 2017-ben – derül ki az Európai Bizottság éves összegzéséből. A 147 hazai vonatkozású ügy főként baromfihúshoz és egyéb baromfitermékekhez, étrend-kiegészítőkhöz és egyéb speciális élelmiszerekhez, valamint tojáshoz és tojástermékekhez kapcsolódott.

Az Unióban gyártott termékekben az esetek nagy részében a patogén mikroorganizmusok (elsősorban baromfi- és hústermékekben), a rovarirtószer-maradékok és a növényvédőszer-maradékok, valamint a nehézfémek okoztak problémát. Az előző évben sok tagállam élelmiszeriparát megrázta például a tojásban és baromfihúsban kimutatott, rovarirtószer-hatóanyagként alkalmazott fipronil.

Share Button

Forrás: magro.hu
Share