Mezőgazdasági hírek

Talajmintavétel, milliókat érő ismeret vagy kötelező nyűg?

2020. november 6., péntek

Kinek kell akkreditált talajlaboratóriumi vizsgálattal rendelkeznie?

Azoknak a termelőknek akik nitrátérzékeny területen gazdálkodnak és műtrágyával szeretnék megoldani a növényeik tápanyag utánpótlását, a műtrágya kijuttatását megelőzendően „szűkített” talajvizsgálati eredmények alapján készült tápanyag-gazdálkodási tervvel kell rendelkezniük.

„Bővített” talajvizsgálatot kell azoknak a gazdálkodóknak készíttetni akik AGK célprogramban vesznek rész. Mindkét talajvizsgálati eredményre igaz, hogy 5 évnél régebbi nem lehet.

TALAJMINTAVÉTELRE VAN SZÜKSÉGE? KATTINTSON IDE!

Mit ad a vizsgálat?

Mi is a különbség a „szűkített” és a „bővített” talajvizsgálat között? „Szűkített” vizsgálat során a termőföldünk legalapvetőbb tulajdonságaira kapunk ismertetést. Meghatározásra kerül a talajunk pH-ja, ami számos információt szolgáltat számunkra. A legjobb, ha semleges tartományban van, mert ha lúgos a talajunk pH-ja, gátolt lesz a foszfor felvétele, így a foszfor műtrágya adagokat emelnünk szükséges. Tájékoztatást kapunk talajunk Arany-féle kötöttségi számáról, ami alapján besorolhatjuk, hogy milyen fizikai félesége van a talajunknak. Tehát homok, vályog vagy agyag talajról van-e szó. Ez a mutató nagyban befolyásolja a területünk művelhetőségét, illetve a növények számára felvehető kálium mennyiségére is óriási befolyással van. Minél magasabb ez a szám annál kevesebb a növények számára felvehető kálium. Meghatározásra kerül a vízoldható összes sótartalma talajainknak, ez az eredmény megmutatja, hogy kell e tartanunk a szikességtől, tehát a káros sófelhalmozósástól. Ez fontos információ mélyfekvésű területekről illetve öntözött táblákról. Megtudhatjuk talajaink kalcium tartalmát, amit tudni illik a kalciumról, hogy a megfelelő talajszerkezet kialakításának egy kulcsfontosságú eleme ebből kifolyólag, ha a területünk karbonátszegény akkor el kell gondolkodni a kalcium utánpótlásáról. Megtudjuk a talajunk humusz tartalmát, szerintem magyarázni sem szükséges milyen lényeges összetevője talajainknak a szerves anyagtartalom. Ezeken az információkon kívül megtudjuk az aktuális foszfor, kálium is nátrium tartalmát a talajnak.

„Bővített” laborvizsgálatnál ezek a paraméterek kiegészülnek még a mikroelemekkel is.

TALAJMINTAVÉTELRE VAN SZÜKSÉGE? KATTINTSON IDE!

A gazda egy jól elvégzett mintavétel után kapott laboratóriumi eredménnyel a kezében óriási előnyt kovácsolhat magának. Az eredmények ismeretében a gazda tábla szintű tápanyagutánpótlást hajthat végre. Minden tálbára annyi tápanyagot adhat ki amennyire ténylegesen szüksége van az adott növénynek. Ezáltal állandó hozamokat tud fenntartani, és talán ami a legfontosabb 10-20 év múlva is tud növényt termeszteni a táblákon.

És hol szokott elcsúszni a dolog?

Hát itt:

A képen balra az általam GPS koordináták alapján gyűjtött talajminta látható, jobbra pedig egy ismeretlen termelő „mintája”. Látható hogy lábosban ásóval megszedett talaj van, feltételezhető, hogy a következő történt: a gazda kiment, jó esetben a táblájára, és dobált bele egy kis földet. El lehet gondolni, hogy mennyire reprezentatív ez a minta. Ezzel szemben pedig egy általam elvégzett mintázás térképe.

Minden egyes pont egy mintavételi pontot jelöl. Ezek a pontok koordinátával vannak ellátva, így az 5 év elteltével az újabb mintavételezést ugyan ezekről a pontokról lehet elvégezni így figyelemmel tudjuk kísérni a területeink tápanyagellátottságát. Az egészben a legborzasztóbb, hogy a „lábosos módszer” és az általam elvégzett módszer között mintánkként csupán pár ezer forintnyi különbség van.

TALAJMINTAVÉTELRE VAN SZÜKSÉGE? KATTINTSON IDE!

Összegezve az egészet, egy jól elvégzett talajmintavételezéssel és az eredmények helyes felhasználásával versenyképesen tudunk termelni, de ehhez az szükséges, hogy a mintavételezés szabályosan történjen. Buta mintázásból buta eredmények fognak születni. Tehát ha valami kötelező és muszáj megcsinálnunk, akkor szánjunk rá időt és utánajárást, hogy hogy is csináljuk meg úgy, hogy az a mi pénztárcánkat gazdagítsa.

Ha se kedvünk se időnk arra, hogy foglalkozzunk, ezzel akkor pedig forduljunk olyanokhoz, akik ezzel foglalkoznak. Az Agrárközösség szolgáltatásánál a gazdáknak annyi a feladatuk, hogy elküldik a tábláik pontos helyét számomra és pár hét múlva megkapják az eredményeket.

TALAJMINTAVÉTELRE VAN SZÜKSÉGE? KATTINTSON IDE!

Morva Tamás

Talajvédelmi szaktanácsadó