Mezőgazdasági hírek

Szigorú protokoll és pontos menetrend – ebben látják a siker titkát

2022. február 4., péntek

Tudatos munkával, precíz tervezéssel jelentősen megnövelték a gazdaság tejtermelését. Az üszőket zömmel felnevelik, a bikákat eladják, a takarmány egy részét maguknak termelik. Csongrád-Csanád megyében, a fábiánsebestyéni Kinizsi Zrt.-nél jártunk.

A fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Zrt. egyik fő tevékenységi köre a szántóföldi növénytermesztés, a másik az állattartás. Földterületeik csaknem felén takarmánytermelés történik a saját, tejelő szarvasmarha ágazatuk ellátására.A 1000 feletti számot kitevő tehén és szaporulata takarmányigényét nagy részben fedezi a saját termelés. Állataik kiváló genetikai alapokkal rendelkező holstein-fríz szarvasmarhák, az állományuk kizárólag saját szaporulatból áll. 

Hat éve, amikor átvette a Csongrád-Csanád megyei cég vezetését, napi 30 kilogramm alatt járt az átlagos tejtermelés, emlékezett vissza Farkasné Márton Katalin vezérigazgató. Az első, talán legfontosabb célja az volt, hogy ezt a számot tudatos tervezéssel, szakmai munkával minél magasabbra tornázzák. Jelenleg 41 kilogrammnál tartanak. A sikerek és a fejlődés terén a cég vezetője kiemelte Pető Tibor állattenyésztési igazgató szerepét, akinek nagyon sokat köszönhetnek, és aki 2,5 éve segíti a cég munkáját.

Tehenek a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Zrt. egyik telephelyén.Tehenek a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Zrt. egyik telephelyén.

Fotó: Králik Emese

Az, hogy a tejtermelést több, mint tíz kilogrammal tudták növelni, Pető Tibor szerint a precíz, szigorú protokoll eredménye. Mindennek megvan az ideje. Hétfőnként az előkészítőre válogatják az állatokat és termékenyítenek; szerdán üszővemhességi vizsgálat zajlik; csütörtökönként apasztanak; pénteken jön az állatorvos.

A takarmány összetételét állandóan mérik, minden állatcsoportnak másféle jár. Az állat igényét és a gazdaságosságot is figyelembe veszik, például az üszőt négy, a tehenet három héttel ellés előtt előkészítő csoportba teszik, akkor más takarmányt kap. A silót, a szenázst a cég a saját földjeiről biztosítja, az energia- és fehérjetápot vásárolják. A szaporulatról elmondták: a bikákat 10-12 napos korukban adják el, az üszőket szinte mind felnevelik, de annyi hely nincs, hogy mindből náluk legyen tehén, így legfeljebb később, vemhesítve bocsátják áruba. Illetve most még úgy sem, mert jobb a selejt tehén ára, pontosítottak.

A borjakat ellés után pár órával leválasztják, 70 napot töltenek el a bociboxokban. A robotos fejőházban szinte minden automatikusan történik. Ott azok az állatok vannak, amelyek alkalmasak az ilyen fejésre, azaz megfelelő a tőgy erre a célra – amelyik pedig nem, azoknak az állatoknak a tőgyére egy másik fejőházban a dolgozók kézzel helyezik fel a kelyheket.

További részleteket a Kistermelők Lapja februári számában olvashatnak.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu