Mezőgazdasági hírek

Súlyos betegség vitte a pályára a magyar kecsketenyésztőt: ma már luxussajtokat készít

2020. szeptember 18., péntek
Nem mindennapi élettörténet Árvay Péteré, aki főállásban az autóiparban dolgozik, az elmúlt években azonban egy súlyos betegség elindította a kecsketenyésztés felé, mára pedig már a sajtkészítés mesterségét is kitanulta. Pár hónapja tökéletesítette az érlelt sajt technológiáját, de a legbüszkébb a füstölt krémsajtjára, ami valódi akácfa füstjével készül. Páratlan az ízvilága, ráadásul Péter nemigen tud arról, hogy valaki rajta kívül kecskesajtból, kézműves technológiával, “mindenmentesen” ilyet készítene.

A kecsketartás azóta sem lett nyereségesebb iparág. A régióban 70 kecsketenyészetről tudok. Ezt azt jelenti, ha egy háznál van két kecske, már be kell jelenteni, és kecsketenyészetnek számít. Két nagyobb farmot ismerek, akik ebből is élnek – ilyenek az arányok  – teszi hozzá.

Forrás: Pais-H. Szilvia

Péterék pár éve vágtak bele a kecsketartásba, előtte átalakításokat végeztek. Most 25 fejős kecskéjük van, és 17 olyan állat, akik jövőre már fejhetők, így összesen 42 fős az állomány. Mint mondta, ez a létszám közelít ahhoz, amennyivel a farm el tudja tartani magát, de minimum 50 fejős kecskére lenne szükség. Nehezíti a helyzetet, hogy a tapasztalataik azt mutatják, hiába hoznak ide máshonnan kiskecskéket, általában csak azok maradnak egészségesek, amelyek ott a farmon születtek. Ezért úgy döntöttek, az állományt inkább fokozatosan növelik. Minden kecsketartó tudja, hogy a kecskék ellenálló állatok, ritkán betegednek meg. Viszont ha eléri őket egy betegség, ki sem ér hozzájuk az állatorvos, már elpusztulnak.

Súlyos betegség indította el ezen az úton

Túl sok húst evett, ez okozta a betegségét, ami húsz éve kezdődött, és egy komoly kór okán vegetáriánussá kellett válnia. Péter a kezdeti sokk után elkezdett tudatosan utánajárni, hogyan élhet egészségesebben, és éveken át vegán étrenden élt, a külföldi üzleti útjai során azon kapta magát, hogy rákapott az ízletes kézműves sajtokra. 2007-ben találkozott egy gyerekkori barátjával, aki a Szigetközben 100 kecskét tartott. Ő is autodidakta módon tanulta a sajtkészítést, készített kecsketejből krémsajtot, gomolyákat. Péter nem csak fogyasztani kezdte a kecskesajtot, hanem besegített barátjának az elosztásban és a marketinges munkába is:

Nem tudtam szabadulni tőle, amikor megkóstoltam a kecskesajtot, rabul ejtett az ízvilága. Egy életre elköteleződtem.

Forrás: Pais-H. Szilvia

2013-ban ezzel a barátjával találták meg az akkor már évek óta üresen álló szigetközi tanyarendszert, és átköltöztették ide a kecskéket. Pár év után Péter társa felhagyott a kecsketartással, így a farmon új segítség kellett. Akkor találkozott újra össze egykori biológia-technika szakos tanárával, akit szintén érdekelt a kecsketenyésztés, így azóta megint ketten viszik a farmot. 2016-tól két éven át a fejőállomány kialakításával foglalkoztak, az utóbbi időszak pedig az engedélyek beszerzéséről, és a sajtkészítés technológiájának kifejlesztéséről szólt. A vállalkozáson a tavaszi koronavírus-karantén sokat lendített – teszi hozzá Péter – ugyanis hónapokra leállt az autóipar, ő pedig egész nap kint dolgozhatott a farmon. Végre sikerült beszerezni az engedélyeket, és lett ideje a sajtokat is tökéletesíteni. Kitalálták a érintkezésmentes online kiszállítást, azóta, a fenntarthatóság jegyében, elektromos járművekkel házhoz is szállítanak.

Péter szerint a kecsketermék nemcsak egészséges, de az ember erőre is kap tőle

A kecsketejből készült élelmiszerek könnyen emészthetőek és kevés allergén anyagot tartalmaznak. Migrén és stressz esetében is igen jótékony hatásúak. A kecsketej kiváló alternatívája a tehéntejnek, és remek rák elleni védelem is egyben, ráadásul a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Ennek ellenére sokaknak fenntartásaik vannak, pedig a megfelelő körülmények között tartott kecske tejének nincs mellékíze. Viszont egy hátránya mégis akad, a kecske jóval kevesebb tejet ad, télen pedig egyáltalán nem lehet fejni:

Amíg egy tehén 30-40 liter tejet is lead, addig a kecske 1,5-2 litert. Emiatt is nehéz a kecsketartásból megélni. Ehhez képest 2 kiló kecskesajt 20-30 liter tejből készül. Ezért van az is, hogy a kézműves kecskesajtok itthon luxusterméknek számítanak.

Árvay Péter szerint a kecskesajt készítését nem lehet könyvből, sem iskolában megtanulni, és az ember hiába megy el mesterekhez, akkor is magának kell kitapasztalnia, hónapokon át tartó kísérletezéssek, hogyan érheti el a legjobb ízhatásokat. A Szigetköz Sajtműhelyben nem használnak a tejen, a sajtkultúrákon és a fűszereken kívül mást.

Forrás: Pais-H. Szilvia

Ősszel a kecskék teje elapad, utána beviszik az istállóba az anyakecskéket, kezdetét veszi ugyanis a párzási időszak. A vemhességi időszak a kecskéknél napra pontosan 5 hónapig tart, így február végéig megszületnek a kicsik. Aztán mire a kiskecske enni tud, a mezőn már zöldell a fű. Amíg a kecskék nem adnak friss tejet, a kecskefarmon az érlelt sajtokkal foglalkoznak, de tehéntejet is felvásárolnak, télen abból is készítenek kézműves termékeket. A következő állomás pedig – meséli Péter – a camembert lesz. Az iskolában, ahol a sajtkészítést kitanulta, pont ezt a tételt húzta a vizsgán. Tavaszig, amíg leáll a kecskefejés, ezt a technológiát szeretné elsajátítani.

Forrás: agrarszektor.hu