Mezőgazdasági hírek

Sokkoló hírek érkeztek Kínából: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

2022. szeptember 2., péntek

Erőteljesen sújtja az aszály Dél-Kína legfontosabb mezőgazdasági területeit. Az országnak az elmúlt évtizedek legsúlyosabb vízhiányával kell szembenéznie, amely mind a mezőgazdaságot, mind az energiaellátást érinti. A helyzet olyan súlyos, hogy már a kínai mezőgazdasági minisztérium is elismerte, hogy veszélyben van az őszre várt termés. Ha pedig bekövetkezne a legrosszabb, azt az egész világ élelmezése meg fogja érezni.

1961 óta a legsúlyosabb vízhiányával kell szembenéznie Kínának a 2022-es évben. A helyzet már mind a mezőgazdaság, mind az energiaellátás szempontjából kritikusnak mondható, és már a kínai agrártárca is elismerte, hogy veszélybe került az őszre várt termés – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Az öntözési infrastruktúrával elérhető szántóföldeket a súlyosan leapadt álló- és folyóvizekből szivattyúzott vízmennyiséggel, új csatornák kiásásával próbálják ellátni, ugyanakkor az állami szervek közlései alapján a termés az öntözés nélküli, valamint a kisebb, már kiürült víztározóktól függő területeken az esőgeneráló törekvések mellett is menthetetlen. A szaktárca a helyi hatóságok számára ezeken a földeken a mielőbbi őszi másodvetést/rizspalántaültetést javasolja.

A Jangce felső folyásán várhatóan véget ér a száraz időszak az augusztus 29-i héten, a hétvégén jelentős csapadék várható hat déli tartományban, de a folyó középső és alsó régióiban középtávon is fennmaradnak a jelenlegi körülmények. Az aszálykárok csökkentése érdekében miniszteri szinten kiemelten támogatják a mesterséges esőfelhőképző technikák használatát, valamint a talajvédő, vízmegtartó kondicionáló szereket. A kínai Mezőgazdasági és Vidéki Ügyek Minisztériuma (MARA) kiemelt feladatnak tekinti: a rendelkezésre álló vízkészletek hatékony felhasználását, a gazdák öntözéses támogatását, a vízzel történtő hűtést (rizs esetében), valamint a vízmegtartó talajkondicionáló szerek alkalmazását. A kínai Hubej tartományban például már egy meglehetősen szokatlan megoldást is kipróbáltak annak érdekében, hogy a felhőkből csapadékot nyerjenek ki, és a részben kiszáradt Jangce folyót feltöltsék.

Forrás: agrarszektor.hu