Mezőgazdasági hírek

Segítik a bankok a bajba jutott vállalkozásokat

2020. május 1., péntek
“Mentőövet” dobnak a bankok a koronavírus-járvány miatt bajba jutott cégeknek: a programcsomagok a gazdasági hatások ellensúlyozását, a munkahelyek védelmét és a beruházások, fejlesztések ösztönzését is szolgálják, mindemellett rugalmasság és széles körű felhasználhatóság jellemzi őket.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a hozzá tartozó vállalatcsoport (MFB Csoport) összesen 1490 milliárd forint keretösszegű finanszírozási csomagot bocsát a magyar vállalkozások rendelkezésére összehangolt hitel-, tőke- és garancia programokon keresztül. A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására, illetve a gazdaság újraindításának elősegítésére kidolgozott programok egyaránt célozzák a vállalkozások likviditási problémáinak megoldását, a munkahelyek megőrzését, a beruházási, fejlesztési tevékenység ösztönzését és a cégek hazai kézben való megőrzését.

Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az MFB Csoport gazdasági csomagja kapcsán elmondta: „a gazdaság újraindítására készített finanszírozási csomag elfogadását megelőzően a kormány széles körű egyeztetést végzett, számos javaslatot és véleményt vizsgált meg.

A programcsomag, melynek gerincét az MFB Csoport összehangolt termékei képezik, nem csak arra biztosít lehetőséget a vállalkozásoknak, hogy átvészeljék ezt az időszakot, hanem arra is, hogy sikeres résztvevői legyenek a gazdaság újraindulásának és további fejlődésének.

Ennek érdekében a vállalkozásokat állami kezességvállalás, valamint kamat- és díjtámogatás segíti a csomag egyes termékein keresztül.” Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója az MFB Csoport legerősebb gazdaságélénkítő csomagjaként jellemezte a programokat: „az MFB Csoport összehangolt munkájával közel 1500 milliárd forintot tudunk biztosítani a hazai vállalkozásoknak és vállalatoknak. A hitel, tőke és garancia eszközök együttes hatására épülő program mentőöv a bajba jutott cégeknek, ugyanakkor fontos eszköz a fejlesztések, beruházások, jelentős méretű projektek megvalósításának ösztönzésére is. Feladatából adódóan az MFB-nek ebben a helyzetben széles körben elérhető eszközökkel és magas kockázattűrő hajlandósággal kell szerepet vállalnia, ez tükröződik a csomag finanszírozási termékeiben is.”

Az MFB hitelprogramjainak és garanciatermékének célja, hogy a mikro-, kis- és középvállalati, illetve a nagyvállalati szegmensben elegendő forrást biztosítsanak a vállalkozások rövid-, közép- és hosszútávú finanszírozási igényeinek kielégítésére. Az MFB ennek érdekében a hazai és európai uniós forrású hitelprogramokon keresztül forrást biztosít a vállalkozások számára – összesen 439 milliárd forint keretösszegig. A programok mind az elérhető hitelösszeg, mind a hitelcélok tekintetében széles körben nyújtanak megoldást a cégeket érő kihívásokra.

A Magyar Nemzeti Bank április elején jelentette be gazdaságvédelmi intézkedéseinek egyik legfontosabb elemét, az új Növekedési Hitel Program Hajrá konstrukciót.

A vállalatok számára 1500 milliárd forintnyi forrás nyílik meg, amely legfőbb célja a munkahelyek és a hazai gazdaság versenyképességének megtartása, illetve erősítése. A koronavírus-járvány okozta krízishelyzetben a cégek számára kulcsfontosságú, hogy kedvező kamatozású és kiszámítható anyagi terhet jelentő eszközökkel tudják pénzügyi stabilitásukat és a munkahelyeket megőrizni, valamint a korábban eltervezett beruházásaikat megvalósítani. Az NHP Hajrá a legtöbb kihívás leküzdésében szerephez juthat, hiszen beruházások finanszírozására, lízingre, forgóeszköz-finanszírozásra, hitelkiváltásra és cégfelvásárlás finanszírozásra is fordítható, mindössze 2,5%-os kamattal, alátámasztott igény esetén akár 20 év futamidővel.

A Budapest Bank az új NHP Hajrá konstrukciót is az elsők között kezdi el a vállalati ügyfelek részére közvetíteni, és kibővített kapacitásokkal, valamint olyan digitális megoldásokkal segíti a minél hatékonyabb ügyintézést, mint például a távoli aláírás bevezetése. „A járvány okozta vészhelyzet megerősítette, hogy a hosszú évek óta változatlan stratégiánk kiválóan működik, és azt látjuk, hogy ügyfeleink bíznak abban, hogy nehéz helyzetben is megtaláljuk a számukra legmegfelelőbb megoldást. Az NHP Hajrá pedig rugalmasságával és széles körű felhasználhatóságával nagy segítség lehet a kihívások leküzdésében” – jelentette ki Kasziba Levente a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője.

„Ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan készülünk a Gazdaságvédelmi Program keretében a közeljövőben várhatóan kihirdetésre kerülő további kamattámogatott hitel- és garanciatermékek bevezetésére, határozott szándékunk ugyanis, hogy ezen eszközöket is a legelsők között bocsássuk a vállalkozások rendelkezésére” – tette hozzá.

Már igényelhető az NHP Hajrá kedvezményes hitelkonstrukció a Takarékbanknál is. A pénzintézet a jelenlegi piaci súlyát meghaladó mértékben tervezi növelni vállalati hitelezését a következő hónapokban, a meglevő termékek mellett aktívan kínálja a piacon most megjelent és megjelenő valamennyi finanszírozási terméket. A Takarékbanknál már az elmúlt napokban megugrott az érdeklődés a kamattámogatott és intézményi kezeséggel fedezett standard termékek iránt.

Az NHP Hajrá részeként egy kkv legfeljebb 20 milliárd forint kölcsönt igényelhet, az átfutási idő legfeljebb két hét. A Magyar Nemzeti Bank 0 százalékos kamat mellett nyújtja a refinanszírozási hitelt, a vállalkozások által fizetendő kamat maximum 2,5 százalékos lehet.

Beruházási hitelt legfeljebb 20 éves futamidővel, forgóeszközhitelt 3 évre vehetnek fel a vállalkozások, akik a kölcsönt akár európai uniós támogatás előfinanszírozására, hitelkiváltásra vagy cégvásárlásra is fordíthatják. A Takarékbank és a Budapest Bank közös konzorciumában működtetett MFB Pontok a világjárvány ellenére változatlanul aktívan szolgálják ki a támogatott források után érdeklődő vállalati ügyfeleket. Ezt támasztják alá az elmúlt hetek folyamatosan növekvő igénylési és folyósítási eredményei is.

A Takarékbank a szintén a kkv-kat segítő Széchenyi Kártya Program hiteleinél sem számít jelentős visszaesésre a válság miatt az igénylések, érdeklődések alapján. A portfolióban található folyószámlahitelek jellegüknél fogva jó megoldást jelenthetnek a vállalkozásoknak a nehézségek áthidalására, válságkezelésre is. Az agrárfinanszírozásban jelentős szerepet játszó Takarékbank tapasztalatai alapján a mezőgazdaságot kevésbé érinti a mostani helyzet, a forgóeszköz jellegű hitelek igénylése az elmúlt évekhez hasonló mértékű. Nagy a kereslet az új sztenderd támogatás-előfinanszírozási hitel iránt, amely áprilisban indult és már több mint 100 ügyletet kötöttek, valamint a beruházási hitelek kihelyezése sem állt le. Ezen kívül továbbra is rendkívül jelentős az érdeklődés az agrárgéplízing iránt.

„Az állami források és a mögöttes állami garanciarendszer fontos szerepet játszhat a válság kezelésében és a gazdaság élénkítésében. Kiemelten fontos, hogy minden gazdasági szereplő a megfelelő időben a működéséhez és fejlődéséhez szükséges forráshoz jusson, ebben pedig kulcsfontosságú szerepe és felelőssége van a bankrendszernek. Fontos, hogy a bankok segítő partnerként reagáljanak az esetleg nehéz helyzetbe került vállalati ügyfelek esetében, valamint változatlanul finanszírozzák a jó és előremutató beruházásokat” – mondta Szabó Levente, a Takarékbank üzleti vezérigazgató-helyettese. „Már most készülünk a válság utáni időszakra, amikor a vállalkozások hitelezésén keresztül a pénzintézetekre meghatározó szerep hárul a gazdaság újraindításában” – tette hozzá.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu