Az elmúlt időben sok elkeseredett gazdával találkoztam. Az állattenyésztésben nehéz manapság boldogulni, nagy gondot jelent a munkaerőhiány, a felvásárlók gyakran kihasználják a mi elaprózódottságunkat, gyenge érdekérvényesítő erőnket. Ezért is döntöttünk úgy a feleségemmel, hogy kitárjuk a kapuinkat a gazdatársaim előtt, mert mi az utóbbi években olyan lépéseket tettünk meg, s ezzel talán olyan lépéselőnyhöz jutottunk, ami újfajta megvilágítást ad a paraszti létnek – üdvözölte Ficsor Árpád a gazdaságába látogató tenyésztőket.
Öt éve készült el a korszerű istállójuk, amiben egy hónapja már fejőrobot is dolgozik. S persze ezt a folyadéktej eladásból ő sem tudta volna létrehozni, hisz mint mondja, a tejárbevétel jelenleg a munkaerőköltség 70 %-át, plusz az abrakot fedezi csupán.
A paraszti létnek az elkeseredettsége talán abból is adódik, hogy megszoktuk, mi szinte csak alapanyagot állítunk elő, pedig hajdanán nálunk is természetes volt, hogy a paraszti munka késztermékben végződött. Ő azért ment Svájcba tanulni, mert már az indulásnál is az volt a célja hogy a tejet feldolgozza, hogy megtanulja hogyan kell kiváló minőségű sajtot készíteni. Svájcban aztán részben parasztoktól, részben komoly szaktekintélyektől volt alkalma tanulni. Aztán mikor hazajött pályázati segítséggel és sok- sok hitellel belevágott a svájci minta hazai megvalósításába.
Az eredmény, a látvány imponáló, a sajtjai a legjobb üzletekben, piacokon kaphatók, illetve éttermekben, szállodákban kóstolhatók. De mint hangsúlyozza, mi parasztok a világ legszebb dolgát csináljuk, s újra és újra meg kell magunkat győzni, hogy ezt meg is meglássuk és ne csak a jövőben reméljük. Értelmes munkát végzünk, és nem egy kis része vagyunk a rendszernek, hanem saját rendszerben tudunk dolgozni, és ez hihetetlen nagy szabadság. Hogy a teremtett világ dolgaiban tevékenyen részt vehetünk, hogy alkotó munkát végezhetünk, érdemes új szemüvegen keresztül nézni a világunkat, ne csak a nehézségeket fogalmazzuk meg folyton, hanem néha-néha próbáljunk meg kreatívan kilépni a gumicsizmából – javasolta gazdatársinak.
-Mielőtt a Ficsor gazdaságba megérkezik az ember, egy ipari területen keresztül kell átmennie. Ismerve a hazai állattenyésztő telepek általános állapotát, kis szorongás volt bennem, hogy milyen látvány fogad majd az új, modern raktárépületek és munkacsarnokok mögött – jegyezte meg Nagy István. A miniszter szerint azonban
A hazai tejágazat növekedő pályán van, a korábbi évek piaci nehézségeit veszteség nélkül átélő, s nemcsak túlélő ágazat mára stabil alapon működik. Hangsúlyozta: a tej és tejtermékek hazai fogyasztása növekszik, a feldolgozás hazai alapanyaggal történő ellátása biztosított, a nyerstej országos termelői átlagára pedig meghaladja a kilogrammonkénti 99 forintot. A tárcavezető arról is beszélt, hogy Magyarországon kilenc tenyésztőszervezet 12 húshasznú szarvasmarha fenntartását végzi. A fajták között Európa minden jelentős fajtája megtalálható, az elismert fajtákon belül pedig a legtöbb állat a magyar tarka fajtába tartozik- emelte ki a miniszter.