Mezőgazdasági hírek

Robotizált magyar tarka: szakmai nap Dunaharasztiban

2019. június 25., kedd
A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete idei szakmai napját Ficsor Árpád dunaharaszti gazdaságában szervezte meg. A rendezvényre, mely a biogazdálkodástól a robotfejésen át a sajtkészítésig igen széles témát ölelt át, meghívták Nagy István agrárminisztert is.

A pár éve elkészült korszerű istálló
Fotó: Kántor Mia

Az elmúlt időben sok elkeseredett gazdával találkoztam. Az állattenyésztésben nehéz manapság boldogulni, nagy gondot jelent a munkaerőhiány, a felvásárlók gyakran kihasználják a mi elaprózódottságunkat, gyenge érdekérvényesítő erőnket. Ezért is döntöttünk úgy a feleségemmel, hogy kitárjuk a kapuinkat a gazdatársaim előtt, mert mi az utóbbi években olyan lépéseket tettünk meg, s ezzel talán olyan lépéselőnyhöz jutottunk, ami újfajta megvilágítást ad a paraszti létnek – üdvözölte Ficsor Árpád a gazdaságába látogató tenyésztőket.

Munkában a fejőrobot
Fotó: Kántor Mia

Öt éve készült el a korszerű istállójuk, amiben egy hónapja már fejőrobot is dolgozik. S persze ezt a folyadéktej eladásból ő sem tudta volna létrehozni, hisz mint mondja, a tejárbevétel jelenleg a munkaerőköltség 70 %-át, plusz az abrakot fedezi csupán.

Ha valamivel magasabb árat kapnának a termelők a tejért, az is kevés lenne a beruházásokhoz, ő mégis úgy gondolja, hogy kizárólag a fejlesztésben van a jövő.

A paraszti létnek az elkeseredettsége talán abból is adódik, hogy megszoktuk, mi szinte csak alapanyagot állítunk elő, pedig hajdanán nálunk is természetes volt, hogy a paraszti munka késztermékben végződött. Ő azért ment Svájcba tanulni, mert már az indulásnál is az volt a célja hogy a tejet feldolgozza, hogy megtanulja hogyan kell kiváló minőségű sajtot készíteni. Svájcban aztán részben parasztoktól, részben komoly szaktekintélyektől volt alkalma tanulni. Aztán mikor hazajött pályázati segítséggel és sok- sok hitellel belevágott a svájci minta hazai megvalósításába.

Az eredmény, a látvány imponáló, a sajtjai a legjobb üzletekben, piacokon kaphatók, illetve éttermekben, szállodákban kóstolhatók. De mint hangsúlyozza, mi parasztok a világ legszebb dolgát csináljuk, s újra és újra meg kell magunkat győzni, hogy ezt meg is meglássuk és ne csak a jövőben reméljük. Értelmes munkát végzünk, és nem egy kis része vagyunk a rendszernek, hanem saját rendszerben tudunk dolgozni, és ez hihetetlen nagy szabadság. Hogy a teremtett világ dolgaiban tevékenyen részt vehetünk, hogy alkotó munkát végezhetünk, érdemes új szemüvegen keresztül nézni a világunkat, ne csak a nehézségeket fogalmazzuk meg folyton, hanem néha-néha próbáljunk meg kreatívan kilépni a gumicsizmából – javasolta gazdatársinak.

Füller Imre ügyvezető, Nagy István miniszter és Ficsor Árpád vendéglátó gazda
Fotó: Kántor Mia

-Mielőtt a Ficsor gazdaságba megérkezik az ember, egy ipari területen keresztül kell átmennie. Ismerve a hazai állattenyésztő telepek általános állapotát, kis szorongás volt bennem, hogy milyen látvány fogad majd az új, modern raktárépületek és munkacsarnokok mögött – jegyezte meg Nagy István. A miniszter szerint azonban

Ficsor Árpád gazdasága legalább annyira 21. század, mint a körülötte lévő ipari park épületei.Nyoma sincs az átlagos hazai állattenyésztő telepek látványának, és ez nagyon fontos üzenete a rendezvénynek – emelte ki.
Itt látható, hogy a kis családi gazdaságokban óriási lehetőség rejtőzik.
Mindaz, ami ebben a gazdaságban már jelen van, az biztosítja az állattenyésztés jövőjét. Ez az amit a kormányzat szeretne elérni, támogatni, amire jövőképként tekint. Ha megnézzük ennek az állattenyésztő telepnek az előnyeit, az alkalmazkodó képességét, az ökológiában, a környezetünkben, a megélhetésünkben, a magyar kultúrában betöltött szerepét, láthatjuk, hogy pontosan ez az a gazdasági méret, fejlettség, amely már biztosítja a jövőt számunkra. Ez a méret, ez a gazdaság már olyan, mi a gyerekeink számára is vonzó lehet. Itt már robot működik, itt már jelen van mind az a technológia, amellyel előre lehet lépni – hangsúlyozta az agrárminiszter.
Nagy István beszédében kitért arra is, hogy 2010-hez képest a hazai szarvasmarha-állomány csaknem 203 ezerrel nőtt. Szerinte
ez a telep jól mutatja, milyen sok múlik azon, hogy az állattartó gazdaságok felismerik-e a kihívásokat, alkalmazzák-e a legkorszerűbb tudást, a modern technológiát,
köztük a digitalizáció által kínált megoldásokat. Fontos, hogy a jövedelempótló támogatásokat, minél nagyobb arányban fordítsák fejlesztésekre, valamint éljenek a beruházási támogatások és a kedvezményes finanszírozási konstrukciók által kínált hitelekkel.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A hazai tejágazat növekedő pályán van, a korábbi évek piaci nehézségeit veszteség nélkül átélő, s nemcsak túlélő ágazat mára stabil alapon működik. Hangsúlyozta: a tej és tejtermékek hazai fogyasztása növekszik, a feldolgozás hazai alapanyaggal történő ellátása biztosított, a nyerstej országos termelői átlagára pedig meghaladja a kilogrammonkénti 99 forintot. A tárcavezető arról is beszélt, hogy Magyarországon kilenc tenyésztőszervezet 12 húshasznú szarvasmarha fenntartását végzi. A fajták között Európa minden jelentős fajtája megtalálható, az elismert fajtákon belül pedig a legtöbb állat a magyar tarka fajtába tartozik- emelte ki a miniszter.

A kitűnő sajtok kóstolójára is alkalmuk volt a látogatóknak
Fotó: Kántor Mia