Mezőgazdasági hírek

Öt különböző környezetbarát termelési mód

2019. január 24., csütörtök
Az agrártermelők egyre inkább tudatára ébrednek annak, hogy a mezőgazdasági termelés mennyiségének minden áron történő növelése milyen súlyosan károsíthatja az élő környezetet, ezért világszerte előtérbe került a környezetbarát termelés.
A világban jelenleg az alábbi öt olyan agrártermelési mód alakult ki, amelyek a leginkább környezetbarátnak nevezhetők – írja a hortidaily.com.1) A permakultúra a mezőgazdasági rendszerek olyan kialakítása, amely a természetben zajló ökológiai folyamatokat utánozza, veszi mintául. Ez a fajta termelési mód a növények termesztését azok természetes növekedési körülményei szerint állítja be, előtérbe helyezve a veszteségek csökkentését és az erőforrások takarékos hasznosítását. Ennek érdekében többek között – ahol lehetséges – alkalmazza a talajművelés nélküli termesztést (minumum tillage).

A permakultúrás gazdálkodás a természetes folyamatokat veszi alapul a termelés során.

2) A hidropónika vagy akvapónika a növénytermesztést teljes egészében mesterséges környezetbe (táptalajba és megvilágításba) helyezi. Nagy előnye, hogy a mérgező vegyszerek és a víz használatát minimálisra csökkenti, aminek a környezetkímélés szempontjából van óriási jelentősége. További előnye, hogy a növénytermesztést az időjárástól és a környezettől (nagyváros, hegyvidék, sivatag, stb.) gyakorlatilag függetleníti, valamint a fuvarköltségek nagy részének megtakarítása mellett egész évben friss termékeket képes biztosítani a fogyasztóknak.

3) A fenntartható termelési mód főleg a megújuló energiák (szél- napenergia, bioüzemanyagok, stb.) használatára épül, ami a mezőgazdasági termelés fokozódó energiaigényére való tekintettel nagymértékben javíthatja a termelés jövedelmezőségét.

A fákkal, erdővel való társítása a szántóföldi termesztésnek környezeti és termelési haszonnal is jár.

4) A mezőgazdaság modernizálására való fokozott törekvés sok helyütt háttérbe szorította a vetésforgók alkalmazását, pedig ezzel az ősi módszerrel jelentésen csökkenteni lehet a növényi kártevők és kórokozók kockázatát.

5) Legújabban pedig a kutatók azt fedezték fel, hogy a szántóföldi növények fákkal és bokrokkal való társítása, vagyis az erdőkben található természetes ökoszisztéma növeli az előbbiek terméseredményeit, ugyanis az erdő fái és az egynyári növények segítik egymás fejlődését.

Forrás: agroinform.hu