Mezőgazdasági hírek

Óriási veszély fenyegeti a méheket: tehetetlenek a magyar méhészek

2023. január 27., péntek

Az átlagnál melegebb december, és a január első három hetében tapasztalt szinte tavaszi időjárás nem kedvez a méheknek és a méhészeknek. Az sem segít a helyzeten, hogy egyelőre a hőmérséklet sem esett tartósan fagypont alá, a legnagyobb gond azonban az, ha a huzamosabb ideig tartó meleget esetleg egy nagyobb lehűlés követi. A szakemberek szerint a 2023-as évkezdet egyelőre nem tekinthető jónak, de bíznak a szebb tavaszban. 

Egy kicsit kanyarodjunk vissza a karácsony előtti meleghullámig. Amennyiben a méhcsaládok telelése alatt néhány napra megenyhül az idő, és ki tudnak repülni, az fokozza a telelés biztonságát, de sajnos itt most másról van szó. Egy hosszantartó enyhe ciklusról van szó, ami igen veszélyes. Elkezdett virágozni a mogyoró, és a kellemes, több mint kéthetes tavaszias időjárás alatt a méhek rendszeresen repültek, és gyűjtötték a virágport. Ez beindította a méh-anyák petézését akkor, amikor a teljes nyugalom időszakában kellene lenniük a családoknak. Ezt úgy tudnám jellemezni, mintha a mackók és a sünik nem aludnának téli álmot

– mondta a teol.hu-nak Nagyernyei Attila, a megyei méhész egyesület elnöke. Hozzátette, mivel a bebábozódáshoz a méhek a fészek hőmérsékletét 36 fokos hőmérsékletre emelik, ez rendkívül nagy megterhelés számukra, különösen akkor ha visszajön a hideg, és most az előrejelzések szerint pont erre lehet számítani. Ilyenkor hihetetlenül megnő a fogyasztás a kaptárakban, amit esetleg lehet pótolni, mézes lépekkel, kemény, főzött cukorlepénnyel, de az igazi baj nem is ez. A nagyságrendekkel megnövekedett többlet fogyasztás miatt a méhek feltelnek bélsárral, és ha ezt nem tudják időben kiüríteni – mert kint rossz az idő – elpusztulhat a család. Ezt hasmenésnek, vagy nozemának hívjuk. Mivel a méh rendkívül tiszta állat, és ezt szeretné a lépekről eltávolítani, sajnos elfertőződik a szájszervük, és így a család odavész – közölte a szakember.

Azok a méhészetek, ahol nem indult be a virágporhordás tegyék össze a kezüket. Az ország déli-délnyugati régiójában méhészkedők viszont komoly bajba kerülhetnek, és ilyenek Tolna vármegye egyes részei is. Ezt a mikroklíma dönti el – hangsúlyozta Nagyernyei Attila.

Még méhészeteken belül is vannak különbségek, hogy melyik kaptárt hogy éri a nap. Az enyhe időjárás miatt beindult a fiasítás és ha hidegre fordul az idő, akkor ebből nagy baj is lehet. Január közepén jobban örülnének a méhészek, ha plusz négy fok körüli lenne a hőmérséklet, mert ez bent tartaná a családokat a kaptárakban és a fogyasztás is minimális lenne – tájékoztatott Rudolf József szekszárdi méhész is.

Forrás: agrarszektor.hu