Mezőgazdasági hírek

Óriási bajban az európai cukortermelés: ezt az évet senki sem teszi zsebre

2020. szeptember 16., szerda
Hatalmas visszaesés várható az Európai Unió cukortermelésében, miután idén a termőföldeket egyaránt sújtotta szárazság és kórokozók. Az elemzők szerint az ágazatot ért nehézségek azzal fognak járni, hogy Európa behozatalra szorul majd cukorból, ami tovább fokozza a nyomást az amúgy is sérülékeny cukoriparon.

Az alacsonyabb termésmennyiség ahhoz is köthető, hogy idén jóval kisebb területen vetettek idén cukorrépát. Ez azt jelenti, hogy a bioetanol gyártásához is használt cukorrépa termesztése is visszaesett a 2019-es 38,6 millió tonnáról 31,7 millió tonnára. Franciaország cukortermelése pedig 4,9 millió tonnáról 4,1 millióra csökkent. Az elemző szerint legutoljára 2003-ban voltak ilyen rosszak a számok.

Az alacsonyabb termés azt is fogja jelenteni, hogy hasonló árak mellett, de rövidebb előállítási idő áll a cukorfinomítók részére, ami pedig a versenyképességükre lesz negatív hatással. Timothe Masson szerint a francia cukoripar idei veszteségei elérhetik a 170 millió eurót (közel 61 milliárd forintot) is.A termelők szerint elkerülhető lett volna a termésmennyiség ilyen mértékű csökkenése, ha az Európai Unió nem tiltotta volna be a neonikotinoid hatóanyagú rovarirtó szereket, mivel azok állítólag ártalmasak a méhekre. A francia agrárminiszter, Didier Guillaume elmondta, tervezett eltérni az uniós szabályozástól a rovarirtó szerek cukorrépán történő alkalmazását illetően, annak érdekében, hogy meggyőzze a gazdákat, ne hagyjanak fel a cukorrépa-termesztéssel.

Az Egyesült Királyságban is visszaesés várható a cukorrépa-termesztésben, de a termőterületek növekedése miatt csak 5%-os hozamcsökkenéssel kell számolni, mondta a brit gazdákat tömörítő National Farmers’ Union (NFU) cukorágazati vezető kereskedelmi elemzője, Arthur Marshall. A szakember beszámolt arról is, hogy a brit cukortermelést a 2019/2020-as szezonban 1,19 millió tonnásban állapítottam meg a British Sugar.

A neonikotinoidok betiltásának nem volt olyan drasztikus következménye Németországban, de az ottani termelők arról panaszkodtak, hogy náluk meg a száraz időjárás miatt lettek alacsonyabbak a hozamok. Az előrejelzések azt mondják, hogy Németország cukortermelése 2020/2021-es szezonban 4,12 millió tonnára fog csökkenni a korábbi időszak 4,23 millió tonnájához képest, mondta a német cukoripari egyesület (WVZ).

Lengyelországban viszont egy körülbelül 10%-os növekedést prognosztizáltak a gazdák a cukorrépa-termésben. Idén mintegy 2,2 millió tonnás termésre számítanak a tavaly 2 millió tonnához képest, mondta Rafal Strachota, a lengyel cukorrépa-termesztők egyesületének (KZPBC) elnöke.

Forrás: agrarszektor.hu