Mezőgazdasági hírek

Olajtól a fehérjéig

2018. szeptember 7., péntek
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága közös napraforgó és szója fajtabemutató rendezvényt tartott. Az eseményen mutatták be a piaci igények kiszolgálására alkalmas új fajtákat a Csongrád megyei Székkutason.

Magyarországon kétségtelenül egyik legnépszerűbb olajos növényünk a napraforgó. Nem véletlen, hogy az utóbbi években 600 ezer hektárra nőtt a vetésterülete. Ugyan ennek alig tíz százalékát teszi ki a szója, mégis kapós termék, s elsősorban a határainkon túl kerül értékesítésre.

Ahogyan Csapó József, NÉBIH NKI Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztályának vezetője kiemelte a rendezvény fontos célja, hogy fogódzót adjon a gazdáknak a széles fajtakínálatban. Nem könnyű feladat, hiszen csak a hazai fajtajegyzékben 58 napraforgó és 54 szója szerepelA szakember megnyitó beszédében kiemelte annak az együttműködésnek a jelentőségét, amit a NAK és a NÉBIH a gazdálkodók aktív tájékoztatása érdekében végez. A NÉBIH növénytermesztési szakemberei és a meghívott szakértők a szántóföldi fajtakísérlet jövőjéről, a fajtaválasztás szempontjairól és termesztéstechnológiai érdekességekről tájékoztatták a megjelenteket.

A korábbi termésbecslések alapján idén napraforgóból 1,8 millió tonnás, míg szójából 170 ezer tonnás hozamot vártak a szakemberek, de az utóbbi hetek aszályos időjárása miatt ennél kevesebb termést takaríthatnak be a gazdák.
Írja be a naptárába Innovációs bemutató és gazdanapjaink dátumát,
és foglalja le a helyét most!

750x282_Event_Banner.jpg

„A fajtabemutatók összehívását azért kezdeményeztük, hogy segítsük a termelőket a piaci igények kiszolgálására szolgáló következő évi fajtaválasztásban. Egyértelmű, hogy az ilyen jellegű a rendezvényeken a legegyszerűbb összehasonlítani a klímaváltozásra az innováció segítségével létrehozott új fajtákat, illetve bemutatni azt, hogy miként szerepeltek ebben a rendkívüli időjárást mutató évben” – mondta el köszöntőjében Szél István, a NAK Csongrád megyei elnöke.

Török Dénes, a székkutasi állomás vezetője elmondta,

mintegy 60 hektáron gazdálkodnak, amiből 15 hektáron 3300 parcellát alakítottak ki, amelyekben öntözés nélkül, szántóföldi kultúrákból 850 fajtát vizsgálnak.

A rendezvényen kiderült, hogy az eltérő vetési időpontok miatt a napraforgótáblák a kezdeti fejlődés idején jelentős különbségeket mutattak, azonban azok július végére mérséklődtek.  A napraforgó virágzási időszaka viszonylag hosszan tartott, emiatt a virágok megtermékenyülése jónak mondható. A növények egészségi állapota a korábbi védekezéseknek köszönhetően jó volt.

Az Európa egyik legnagyobb napraforgó-termelőjének számító Magyarországon évek óta stabilan több mint 600 ezer hektáron termesztenek napraforgót. Szekrényes Gábor, a NÉBIH-NKI témavezetője elmondta, a napraforgó hozamát tekintve hazánk csúcstartó:
míg húsz éve nagyjából 1,5-1,8 tonna termett hektáronként, addig mostanra ezeket az értékeket közel megduplázva takaríthatják be a termést a gazdálkodók.

Az idei kilátások kifejezetten biztatóak voltak: a 15 termesztett fajta a tavalyi eredményhez hasonlóan nagyjából 1,8 millió tonnás hozamot ígért idén az aratás előtti becslések alapján, ez azonban az aszály miatt kevesebb lehet.  A terményt jellemzően étolajként és margarinként hasznosítják, de a sajtolás után visszamaradó napraforgódara takarmány- és ipari alapanyagként is értékes. A betakarításra váró növényekben kárt inkább csak jelentős mennyiségű eső okozhat.

A szója esetében egyes területeken csökkent a termesztési kedv és ezzel a vetésterület, miután az Európai Unió döntése értelmében a növény az idei évtől egyes esetekben nem vehet részt a zöldítési előírások teljesítésében.

A nyári csapadékos, párás időjárás nagyon kedvezett a szója fejlődésének. A gyengébb talajokon is meglepően szép az állomány. A szója vetésterülete az elmúlt években 40-70 ezer hektár között alakult, idén nagyjából 60 ezerre tehető. A néhány héttel ezelőtti termésbecslés alapján a növényből még hektáronként átlagosan 2,8 tonna termést vártak a szakemberek, azonban az elmúlt időszak

Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Share