Mezőgazdasági hírek

Növénytársítás

Növénytársítás: segíti az élővilágot, és a hozamot sem rontja

2023. szeptember 8., péntek

Egyre sürgetőbb kérdés, hogyan állítsuk meg a biodiverzitás csökkenését. Ez a mezőgazdaság számára is kulcskérdés, hiszen beporzó rovarok nélkül a terméshozamok is csökkenni fognak.

A Leibniz Intézet által vezetett kutatás eredményei megoldást kínálhatnak erre a problémára. Az Ecological Solutions and Evidence című szaklapban megjelent cikkükben rávilágítottak, hogy a növénytársítás segíti a rovarok és más ízeltlábúak megtelepedését anélkül, hogy csökkennének a terméshozamok.

A kutatás során többféle növénytársítást vizsgáltak
Fotó: Taskscape Associates Ltd.

Az ízeltlábúak különösen fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában. Egészen mostanáig nem volt vizsgálták azt, hogyan reagálnak a változatosabb összetételű szántóföldekre és a növényvédő szerekre – írja Phys.org. Azonban a mostani kísérletek rámutattak arra, hogy

a többféle növénytársítás pozitív hatással van az olyan fajgazdag csoportokra, mint a rovarok, ezerlábúak, rák- és pókfélék. Az eredmények alapján a csak a vetett növények fajgazdagsága volt hatással az ízeltlábúak diverzitására, a földhasználat intenzitása nem.

A lóbabot, lenmagot vagy tavaszi repcét tartalmazó vegyes kultúrák különösen nagy ízeltlábú biodiverzitást mutattak. Ebből látszik, hogy a tömegesen virágzó növények vonzóbbak voltak az ízeltlábúak számára, mint a hüvelyesek vagy a gabonafélék.

„A monokultúrák helyett növénytársítást alkalmazva a néhány ezerről akár 1,5 millióra is növelhetjük a rovarok viráglátogatásának számát hektáronként, ezzel pedig közvetve segíthetjük az ökoszisztéma szolgáltatások, például a beporzás vagy a biológiai növényvédelem hatékonyságát is” – mutatott rá Christoph Scherber, az intézet igazgatóhelyettese.

„A növénytársítás tehát ígéretes stratégia lehet a rovarok csökkenésének megállítására a mezőgazdasági tájakon.

Arra is felhasználható lenne, hogy az extenzív biodiverzebbé tegyük és élő tájmátrixként tartsuk fenn.” Azzal, hogy nagyobb területen tesszük lehetővé a biológiai sokféleség növekedését, lehetővé tesszük a biodiverzitás jövőbeni fennmaradását is még intenzíven kezelt mezőgazdasági területeken is – mutatott rá a kutató.

Forrás: Phys.org