Mezőgazdasági hírek

Ne lepődjön meg, ha energiaosztály-címkét lát az élelmiszeren

2020. november 11., szerda
Németországban hivatalosan elfogadott lett a Nutri-Score jelölés, viszont továbbra is önkéntes lesz a használata. Julia Klöckner agrárminiszter el szeretné érni, hogy európai szinten kötelezővé tegyék, írja az agrarheute.com cikke.

Ahogy már itt is beszámoltunk róla, a Nutri-Score logó olyan, mint a háztartási gépeknél az energiaosztályt jelölő matrica: A-tól E-ig terjed a skála – a színe is hasonló, zöldből megy át pirosba –, és a zölddel jelölt A jelenti a legjobb minősítést.Csak feldolgozott élelmiszereknél van értelme kiszámolni (nyers húson és burgonyán tehát ne keresse senki), és a tápérték-táblázatoknál egy fokkal érthetőbben, és főként láthatóbban ad iránymutatást a vevőknek arról, hogy egy-egy élelmiszer ajánlott-e mindennapos fogyasztásra, vagy inkább csak alkalmanként együnk belőle egy keveset. (Nem azt mondja meg, hogy „egészséges” vagy „egészségtelen” az adott termék, mert jogszabály szerint olyan élelmiszer nem hozható forgalomba, ami egészségkárosodást okoz.)

Kiszámításának sztenderdjét a francia élelmezésügyi minisztérium dolgozta ki, és nagyjából az az alapja, hogy a kontó negatív oldalára kerül a kalória, a cukor, a telített zsírsavak és a nátrium – mindegyik meghatározott pontszámmal –, a pozitív oldalra pedig a rostanyagok, a fehérje, a gyümölcs, a zöldség és a diófélék. Majd a végén egyenleget vonnak, és minél kevesebb pontszáma van a terméknek, annál jobb besorolást kap az A-tól E-ig terjedő skálán.

Elismerve, hogy egész jó segítség a skála a bevásárláskor, az agrarheute.com cikke kitér arra is, hogy kritizálói szerint a rendszer túlságosan leegyszerűsítő, továbbá nem számol olyan fontos összetevőkkel, mint például az édesítőszerek vagy az ízfokozók.

Ráadásul mindaddig, amíg önkéntes alapon megy a logóhasználat, addig csak azok fogják alkalmazni, akiknek ez jó marketingfogás.

Németországban november 6-án vezették be hivatalosan a Nutri-Score használatát, de már jelenleg is több mint ezer terméken feltüntették a gyártóik.

Julia Klöckner agrárminiszter mindenesetre azon az állásponton van, hogy a logó akkor lenne igazán hasznos, ha nem önkéntes lenne a használata, így európai szinten is lobbizik a kötelezővé tétele mellett.

Akárhogy is, egyre több gyártó szerzi meg termékeire a minősítést, és olyan élelmiszerekre is, amelyekről nyilvánvaló, hogy nem fognak a legjobb kategóriákba esni, vagyis nem csak a jó marketing miatt – írja az agrarheute.com.

A fotón ez utóbbira látható egy nálunk is kapható termék példája.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu