Mezőgazdasági hírek

Napraforgó tányérdeformációi és torzképződményei

2021. május 6., csütörtök

Egyes évjáratokban visszatérő jelenség a napraforgótányér élettani eredetű deformációja, torzulása. A tányérvirágzat kaszat felőli oldalán megjelenő „tumorszerű” pikkelylevél-kinövések, a tányér hasadása, a hasadás közelében gyakran előforduló nyelvesvirág-tömörülés, stb.

Ezt a jelenséget a szakirodalom a napraforgótányér ellevelesedéseként (phyllomania) tartja számon. A phyllomania jelenségét több tényező is elősegítheti. Az eddig elvégzett vizsgálatok alapján egyértelmű, hogy ezen elváltozásokat az alábbi ökológiai tényezők okozzák:

 • tartós hideghatás, ún. „hideg stressz”;
 • mikroelemhiány (elsősorban bór, mangán).

Az élettani eredetű tányérdeformációs tünetekkel Franciaországban 1984-ben kezdtek foglalkozni, de Magyarországon már 1976-tól vannak ez irányú megfigyelések a vetésidő-kísérletekben (Horváth 1988).Az elváltozásokat valamennyi köztermesztésben lévő hibridnél és fajtánál észlelték.

E fejlődési rendellenességek többsége – a többi fiziológiai problémához hasonlóan – gyakran sújtja a különböző hibrideket.

1. ábra: D1 típusú virágzati rendellenesség

Fotó: Horváth Z.

A tünetek (tányérdeformáció, virágzási rendellenességek stb.) tekintetében az érintett napraforgótáblák növényállománya rendkívül nagy heterogenitást mutat. Nemzetközi vizsgálatok alapján e tünetek egyértelműen a „hideg stressznek” tulajdoníthatók, melyeket nagyon gyakran kísér bórhiány is. A vizsgálatok megerősítették: azok a napraforgó-állományok, amelyek közvetlenül a virágzás előtt vagy a virágzásuk kezdetén intenzív hideg periódusnak voltak kitéve, valamennyien mutatták a tüneteket.

A napraforgó számára az egyik legfontosabb mikroelem a bór, amelynek jelentős szerepe van a termésképződésben. Hiánya következményeként a napraforgók tányérjai deformálódnak és bennük léha kaszatok fejlődnek.A virágkezdemények kifejlődése előtt fellépő bór- és mangánhiány hatása kritikus lehet, mivel rendellenességet okoznak a virágzat fejlődésében.

A bórhiány tüneteit az aszály fokozza. A bórral jól ellátott napraforgónövények csöves virágaiban a kutatók a nektártömeg és a cukorérték növekedését észlelték a kontroll növényekhez képest. A bórhiány tehát ugyancsak kedvezőtlen hatással van a nektártermelésre. A bórhiányos, deformált, torzult napraforgó tányérvirágzatok nektártermelése csökkent mértékű az egészséges növényekéhez képest.Az abiotikus tényezők (hideg stressz, bór- és mangánhiány, aszály) hatására kialakult tányérdeformáció tüneteit a nemzetközi vizsgálatok alapján az alábbi típusokba sorolják (csak a Méhészet 2021. januári számában a 22. oldalon közölt fotókon látható virágzási rendellenességek típusait ismertetjük részletesen):

 • A típusú virágzási rendellenesség,
 • B típusú virágzási rendellenesség,
 • C típusú virágzási rendellenesség,
 • D típusú torzulásos virágzási rendellenesség (pikkelylevelesedés)

– Ezen tünetcsoport esetében a pikkelylevelek, a nyelves- és csöves virágok rendezetlen halmaza található a tányérokon.A pikkelylevelek gyakorisága miatt e tünetcsoportot a szaknyelvben „pikkelylevelesedésként” említik.

2. ábra D2 típusú virágzási rendellenesség

Fotó: Horváth Z.

A pikkelylevelesedés különböző változatait, a gyakorlati felhasználás számára a következőképpen csoportosítják:

 • D/1 típus: pikkelylevelesedés halmozottan a virágzás központi részén;
 • D/2 típus: a pikkelylevelesedés egy vonal mentén, ún. „egyszerű hasadás” formájában jelenik meg. Ritkább esetben tányérhasadás, ún. „tányérkettőződés” figyelhető meg.
 • D/3 típus: ún. „Mercedes-csillag” alakú torzulási rendellenesség figyelhető meg a tányér belsejében. Előfordulása nem olyan gyakori az egyes évjáratokban, mint a D/1 és a D/2 típusú torzulási rendellenesség.

A D típusú torzulási rendellenesség tüneteit a francia szakemberek már 1986-ban megfigyelték. A károsodott növények többnyire alacsonyabbak voltak, tányérjuk pedig kisebb volt a nem károsodott napraforgó növényekénél.

 • E típusú torzulásos virágzási rendellenesség:
 • E/1 típus,
 • E/2 típus,
 • E/3 típus
 • F típusú torzulásos virágzási rendellenesség:

Ebbe a csoportba nagyon változatos aberrációs tünetek tartoznak, sokszor a fészekpikkellyel keveredve, 5 változata ismert. Ezek a napraforgó virágzatán kialakuló aberrációk nem mérgezők, de tömeges előfordulás esetén termésveszteséget okoznak a növénytermesztőnek és a méhésznek egyaránt.

Dr. Lajkó László

c. egyetemi docens

Phytopatent Kft. Budapest

Forrás: magyarmezogazdasag.hu