Mezőgazdasági hírek

Nagyot ugrott a pálmaolaj-termelés, Európa viszont megfelezné a behozatalát

2019. november 27., szerda
A termelés bővülése a pálmaolaj árának esésével jár, és ez akár azt is eredményezheti, hogy a termelők további esőerdők kiirtásával kompenzálják a bevételkiesést – intenek egyes elemzők a mostani trendek láttán. Tény azonban, hogy a világ igényei is exponenciálisan emelkedtek ezen növényi olaj iránt. Tudta Ön, hogy az Európába behozott pálmaolaj bő fele zöld üzemanyagként a gépkocsik tankjában landol?

2015-höz képest, amikor extrém szárazság sújtotta Malajziát az El Niño miatt, idén a malájok 18 százalékkal tudták növelni a pálmaolaj termelését. Az USDA várakozása szerint Malajzia a 2018/19-es gazdasági évben csaknem 21 millió tonna pálmaolajat állít elő. Ez 6 százalékkal több, mint az előző évben volt. A betakarított terület 5,3 millió hektár, ez 100 ezer hektáros bővülésnek felel meg. Indonéziában pedig, a világ első számú kibocsátójánál csaknem 45 millió tonna pálmaolajra van kilátás. Ez a két ország adja a világ pálmaolaj-termelésének 91 százalékát.

Eközben Európában a legfrissebb megújulóenergia-célok szerint a pálmaolaj-felhasználás mértékét 2023-ig a mostani szinten kell tartani, majd 2030-ig nullára kell csökkenteni. Ennek oka az olajpálma-ültetvényekkel járó esőerdő írtás. Az élelmiszer- és kozmetikai ipart azonban nehéz helyzetbe hozhatja, ha a fogyasztókat a pálmaolaj ellen hangolják a környezetvédők. Márpedig újra és újra felmerül, hogy a pálmaolajat tartalmazó termékeket a chipsadóhoz hasonlóan kellene pénzügyi eszközzel büntetni, vagy egy másik polcon elhelyezni a boltokban.

A pálmaolajipar évente 62 milliárd dollárnyi forgalmat generál a világban. Ez az alapanyag számtalan termékben jelen van, háromnegyede valamilyen élelmiszerbe kerül. Ott van a margarinokban, a csokoládékban, a levesporokban, de a tartós kenyerekben is. A vajjal szemben olcsóbb, kezelhetőbb és avasodásra nem hajlamos – mutatott rá az Édességgyártók Szövetsége. Valószínű, hogy az élelmiszerekből és kozmetikumokból nem is lehet száműzni ezt az alapanyagot, az üzemanyagokból viszont mindenképpen kitiltják. Ez önmagában is óriási változást hoz az unió importigényében, hiszen 2017-ben az EU-ba behozott pálmaolaj bő felét a bioüzemanyagipar használta fel.

Világszinten 72 millió tonna pálmaolajat dolgoz fel az emberiség, és az előrejelzések szerint – ha minden a régi vágányon halad – 2050-re már 240 millió tonna pálmaolajra lesz szükség. Mivel az olajpálma tartalmazza a legtöbb és leggazdaságosabban kinyerhető növényi olajat az ismert olajnövények közül, ezért gyakorlatilag lehetetlen eltüntetni az életünkből. A termelését azonban lehet környezetvédelmi előírásokhoz kötni, ahogy azt a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal (RSPO) is teszi. Az ehhez csatlakozott termelők vállalták, hogy nem vágnak ki újabb őserdőket, biztosítják a vízkészletek védelmét és megakadályozzák a talajeróziót.  Ma az RSPO-minősítéssel rendelkező pálmaolaj a világtermelés ötödét adja.

Forrás: agrarszektor.hu